Skottlossning vid Youtubes högkvarter i Kalifornien – skytt hittad död

Omfattande polisinsats vid Youtubes kontor i Kalifornien efter skottlossning. Bild: Lehtikuva-AFP/Justin Sullivan

Anställda vid Youtubes högkvarter i norra Kalifornien flydde för livet när en kvinna öppnade eld i området. Flera personer träffades av kvinnans skott. Hon hittades sedan död, troligtvis efter att ha tagit sitt liv.

Det var vid 23-tiden finsk tid, tidig eftermiddag lokal tid, som larmet om skottlossning vid Youtubes kontor. Polischefen Ed Barberini i San Bruno berättade på en pressträff att en person hittades död på platsen. Det rör sig om en kvinna och polisen tror att det är skytten och att hon begått självmord.

MSNBC rapporterar att kvinnan är i åldern 30–40 år, och att bakgrunden till dådet verkar ha varit en dispyt inom familjen. Någon terrorkoppling misstänks inte, enligt myndighetskällor.

Förutom den döda misstänkta har minst tre skottskadade påträffats och förts till sjukhus. För en av de skadade, en 36-årig man, är tillståndet kritiskt, rapporterar San Francisco General Hospital.

Flygbilder som det amerikanska tv-bolaget CBS News sände visade hur poliser sökte igenom området och kroppsvisiterade anställda som utrymt kontoren, sannolikt för att förhindra att en misstänkt gärningsman skulle komma undan genom att gömma sig bland de evakuerade.

CBS rapporterade också att en anställd vid företaget, Vadim Lavrusik, twittrade om situationen: "Aktiv skytt vid Youtubes huvudkontor. Hörde skott och såg människor springa medan jag befann vid skrivbordet, nu barrikaderad inne i ett rum tillsammans med kolleger". Kort därpå skrev Lavrusik: "Säker. Har evakuerats. Ute nu".

USA:s president Donald Trump twittrade kort efter det att skytten bekräftats död: "Har just briefats om skjutningen vid Youtubes huvudkontor i San Bruno, Kalifornien. Våra tankar och böner är med alla inblandade".

Han tackar också alla "fenomenala" räddningsarbetare och polisen som arbetade på platsen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning