Skottland stänger resten av januari

Den regionala regeringschefen i Skottland, Nicola Sturgeon, har beska besked till den brittiska riksdelens befolkning. Från och med midnatt natten mot tisdag blir det strikt nedstängning på grund av det tilltagande antalet covidsmittade. Arkivbild. Bild: Russell Cheyne/TT-AP

Skottland stänger ned resten av januari månad på grund av ett tilltagande antal konstaterade fall av coronasmittade.

Beskedet kommer från Nicola Sturgeon, regional regeringschef i den självstyrande brittiska riksdelen, och nedstängningen gäller från och med midnatt, natten mot tisdag.

– Vi har beslutat att från och med midnatt och för återstoden av januari införa laglig skyldighet att stanna hemma, med undantag för om man har absolut nödvändiga skäl. Detta blir likt den den stängning vi hade i mars förra året, säger hon till det regionala parlamentet.

Beskedet från Skottland ökade trycket på den brittiske premiärministern Boris Johnson att skärpa covidreglerna ytterligare i resten av landet – inte minst mot bakgrund av att den nya varianten av coronaviruset som misstänks vara mycket mer smittsam har fått fäste i Storbritannien.

Och bara en kort stund efter beskedet från Nicola Sturgeon meddelade Johnsons kansli att besked om ett nytt striktare regelverk för att bekämpa smittspridningen av coronaviruset kommer senare under måndagskvällen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning