Skotsk mus och finländsk patient knäcker Parkinson

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

En internationell forskargrupp har upptäckt ett genetiskt fel som förorsakar den neurologiska sjukdomen Parkinson. En skotsk mus och en finländsk patient ledde forskarna i rätt riktning.

Genombrottet kan öppna nya möjligheter att utveckla medicineringen och vården av patienter som har drabbats av Parkinsons sjukdom, skriver Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

Orsakerna till Parkinsons sjukdom har hittills varit okända. Tidigare forskning har pekat ut två gener som producerar Pink1- och Parkin-proteiner, som anses ligga bakom ärftlig Parkinsons sjukdom.

Nu har forskarna vid det skotska universitetet i Dundee lyckats bena ut att det är en aminosyra som går under namnet serin-65 som aktiverar Parkin-genens verksamhet och därmed förorsakar Parkinsons sjukdom.

Motsvarande upptäckt har också gjorts i Finland. Enligt forskarna Risto Pohjola-Pirhonen, Anu Wartiovaara och Pentti Tienari kan Pink1-genen inte starta Parkinsons sjukdom ifall aminosyran serin-65 saknas och patienten har en genetisk förändring. I Skottland gjordes upptäckten via studier av möss medan det finländska forskarteamet upptäckte sambandet i vården av en patient med Parkinsons sjukdom.

– Det känns fint att grundforskningen kan ge oväntad, betydelsefull information om orsakerna till uppkomsten av Parkinsons sjukdom, säger forskaren Tom McWilliams vid Helsingfors universitet i pressmeddelandet.

Forskningsresultaten publicerades på onsdagen i den vetenskapliga tidskriften Open Biology.

”Sälj din gamla bostad före du köper ny!”

Fastighetsförmedlingen Kotijoukkue är på alla sätt nyare, fräschare och mer dynamiskt men gamla goda råd och sunt förnuft är fortfarande en av grundstenarna i bobytarbranschen. Än gäller den gamla devisen att sälja sin gamla bostad förrän man köper ny. Ingen vill bli i fällan mellan två bostäder. 1.11.2018 - 09.42