"Skönt att derbyt är tillbaka!" – HIFK-supportrar vill se nytt, seriöst ligabygge

Thomas Näräkkä (längst till vänster) applåderar ligaavancemanget och ser det som en annorlunda situation är då HIFK nådde ligan 2014. Orsaken är nya vindar i organisationens ägarbas, säger Näräkkä. Bild: Sylvia Bjon

Ljudnivån stiger först tio minuter före slutvisslingen. "Veikkausliiga, här kommer IFK!" HIFK är tillbaka i ligan, och supportrarnas förhoppning är nu ett bygge av ny kaliber.

På restaurang Hook i Tölö är ljudnivån stundvis överraskande låg. Inte för att busslaster av fans befinner sig i Kajana, utan för att det krävs något för att våga andas. Hamburgare, läsk och öl beställs in, men spänningen släpper inte.

Det står vid halvtid klart att KPV leder med tre noll i Karleby. Ett poäng räcker för HIFK; men nollan plågar – tills Tuomas Mustonens mål kommer sju minuter före stopptid. Plötsligt kan alla röra på sig stolarna, ropa och skratta.

– Nå, det såg nog aldrig ut som om Kajana skulle ha varit nära mål, konstaterar Santeri Äijö och Joni Ronimus.

De slår fast att det viktigaste är att Stadin derby kommer tillbaka – lokalderbyt i Helsingfors som håvat in både intäkter och synlighet till inte bara HIFK utan också HJK under de tidigare ligasäsongerna.

– Med Honka med blir det dessutom mycket lokalmatcher, säger Äijö.

De lokala dusterna som livat upp ligafotbollen i Finland kommer upp först på allas läppar.

– Skönt att Stadin derby är tillbaka, säger också Linus Floman efter matchen.

Floman bedömer att HIFK tar en plats i mitten av tabellen följande säsong.

En skål höjs av sportchef Mika Lönnström, Piia Sinervo vid HIFK friidrott och Jan-Erik Eklöf (t.h.), som sitter i fotbollsföreningens och aktiebolagets styrelser. Bild: Sylvia Bjon

Förhoppningarna på HIFK Fotboll, som nu planerar en riktad aktieemission för att förnya ägarbasen och organisationen, är också höga. Föreningen har gett grönt ljus och bolagsstämma följer på måndag.

Thomas Näräkkä, säsongkortsinnehavare, antar att det blir en ner stabil grund från och med nu.

– Med tanke på det som händer ser det bättre ut. Senast vi steg till ligan var vi ännu inte färdiga, säger han.

Enligt Näräkkä hade förändringen gärna fått ske tidigare.

– Absolut. Vi lever i 2018, och man tar först nu steget till den moderna fotbollen.

Santeri Äijö kastar in en annan förhoppning på längre sikt – att HIFK ska spela på egen arena, och inte på Telia 5G-stadion, som motståndaren HJK:s stadionbolag hyr.

Förstärkning på plan önskas

Förnyelserna gäller närmast organisationen. Men också på plan behövs förstärkning. Det önskar fansen, men samtidigt klappar hjärtat för flera av veteranerna som gjort sitt Herkulesjobb med år på nacken.

– Det behövs förstärkning, eftersom det kan bli tufft för den här truppen. Men jag hoppas att Jukka Halme fortsätter. Det är sällsynt att det finns den typen av klubbikoner, säger Näräkkä om den populära mittfältaren som nått en sådan kultstatus att supporterklubben betalat en del av hans lön.

Arbetet med spelartruppen kan inledas med full fart nu när ligabiljetten är säkrad, och det får sportchef Mika Lönnström styra upp.

Lönnström sitter mitt i restaurang Hook som är fylld av supportrar och skålar i bubbligt med föreningskamrater. Att det inte kan vara samma angreppssätt som gäller i ligan är klart, konstaterar Lönnström.

Jan-Erik Eklöf, som sitter i föreningens styrelse, säger att det ändå varit ett löfte från början att HIFK inte ska vistas länge i division 1.

– Vi ska inte heller vara bland de lag som kämpar för att inte falla, säger Eklöf om fortsättningen.

– Men det är lättare att vara i ligan, också ekonomiskt. En sak att se fram emot är derbyt. Det här känns otroligt bra.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning