Skönheterna på slottet

Lola Odusoga, Lotta Näkyvä, Lenita Airisto, Karita Tykkä, Heidi Sohlberg, Tarja Smura, Riitta Väisänen och Pia Lamberg berättar om sin karriär och sina liv. Bild: Ava

Dum var inte den som kom på att sammanföra åtta skönhetsdrottningar från olika decennier i en egen tv-serie. Missar och misstävlingar har alltid varit stort i vårt land, det närmaste glamour vi kanske kommer.

Kaunis elämä sänds i Ava tisdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 20.00 och söndagar kl. 19.00.

Skönhetstävlingar, i synnerhet Miss Suomi, var i Finland länge en tv-begivenhet som lockade storpublik i nuvarande MTV3. Att tävlingen numera sänds i en mindre kanal kan kanske ses som att intresset håller på att mattas av en aning, men fortfarande lockar tävlingen tittare. Och skönhetsmisser får en uppmärksamhet i medierna som de inte fått på länge i exempelvis grannlandet Sverige – Fröken Sverige-tävlingen lades ner 2009. Skönhetstävlingar framstår inte precis som ett koncept i tiden längre, och en och annan skulle nog se det som ett framsteg i kvinnokampen om de även lades ner här.

Det är en sida av saken. En annan är att de här tävlingarna varit en språngbräda till en karriär för många av Finlands kändaste kvinnor. Och att någon skulle komma på idén att sammanföra några av dessa kvinnor i det välbeprövade "kändisar bor ihop och berättar om sin karriär"-konceptet var väl bara en tidsfråga. Nu är serien här med titeln Kaunis elämä.

Under åtta dagar umgås åtta kända finska kvinnor, alla med framgång i någon skönhetstävling på CV:n, på Vanö gård i Tavastehus. Det är kvinnor i alla åldrar, allt från åttioåriga veteranen Lenita Airsto, som haft en imponerande karriär, och är minst lika färgstark och imponerande som person, till den yngsta, Lotta Näkyvä, Miss Finland anno 2013. Däremellan ryms Miss Finland 1993, Tarja Smura, som är huvudperson i kvällens avsnitt. Riitta Väisänen är mest känd som tv-programledare men kröntes även till Miss Europa 1976. Lola Odusoga är en av de finländare som haft störst framgång i skönhetstävlingar internationellt, med sin tredjeplacering i Miss Universum 1996. Hon var också den första svarta Miss Finland. Karita Tykkä är en annan Miss Finland-vinnare (1998) som hyggligt lyckats hålla sig kvar i offentligheten. Miss Finland 2001 Heidi Sohlberg har erfarenhet av bröstcancer, och Miss Finland 2011 Pia Lamberg är mest känd som den som avstod från sin krona i direktsänd tv.

Ett potentiellt spännande gäng med de mest varierande livserfarenheter med andra ord. Bara Lenita Airisto har temperament och personlighet så det räcker och blir över för hela serien, visade det sig i första avsnittet som kan ses på Katsomo.fi. Men inte heller Tarja Smura i kvällens avsnitt är ointressant, det borgar romansen med Renny Harlin för, en kort relation som slutade på ett sätt som Smura fortfarande verkar ha svårt att tala om. Lägg därtill till kontroverserna då hon skulle ställa upp för Centern i riksdagsvalet på nittiotalet och anklagades för att ha stulit kläder av Tanja Karpela.

Nästa avsnitt, som ännu inte släppts för förhandstitt, har Pia Lamberg som huvudperson och kommer att beröra #metoo. Måhända ett tecken på att förändringens vindar även blåser in i skönhetstävlingsbranschen. Vädras kan där säkert behövas.

Malin Slotte TV-redaktör

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning