Skönhet som väcker samlarmani

Häpnadsväckande fynd. Polisen hittade tusentals fågelägg och uppstoppade fåglar hos en man i Närpes 2011. Bild: Yle

Äggmannen är en berättelse om äggsamlande som tagit enorma proportioner.

Månadens dokumentär: Äggmannen finns på Yle Arenan och sänds i Yle Vega 27.8 kl. 9.15, repris 2.9 kl. 18.03

Det största naturskyddsbrottet i Finlands historia. Så har det äggsamlarbrott kallats som polisen uppdagade 2011 hos en 27-årig man i Närpes. I hans hem hittades 9 000 fågelägg, 70 uppstoppade fåglar och 200 frysta djurkroppar.

Elin von Wright har insett att det bakom nyheten finns en längre historia att berätta, liksom hon även tidigare gjort en radiodokumentär om dykarolyckan i Plurdalen i Norge 2014.

Att samla ägg låter kanske inte särskilt rafflande varken som hobby eller som brott betraktat, men det visar sig vara ett ämne som gömmer en hel del dramatik av det lågmälda men inte desto mindre häpnadsväckande och otroliga slaget.

von Wright tar sig an fallet från grunden, genom att ta oss till äggsamlandets rötter i Storbritannien där adelsmän förr i tiden ägnade sig åt denna hobby. Än i dag är det inte ovanligt att barn, men också vuxna, plockar åt sig vackra ägg ur naturen och till och med samlar på dem. Vissa menar till och med att det inte gör så stor skada eftersom det kommer nya. Men faktum är att de flesta fåglar och ägg är fridlysta vilket gör det brottsligt att plundra bon.

Även det stora äggfyndet i Österbotten har sin upprinnelse i några brittiska äggsamlare som polisen där kom på spåren. De ingick i en internationell äggsamlarring med förgreningar till Sverige och Finland.

Brittiska interpol tipsade den finska polisen som i dokumentären berättar om hur de spanade på och slutligen grep mannen i Närpes, för att bli fullständigt mållösa när de upptäckte den enorma samlingen. Här finns inslag av äkta deckardramatik då von Wright frågar om de riktigt satte handklovar på mannen då de tog honom. Jo! svarar polisen, och en högst mänsklig förtjusning glimtar för ett ögonblick fram hos den i övrigt så korrekte konstapeln. Det tog sjutton timmar att försiktigt transportera samlingen i långtradare fyrtio kilometer i timmen från Närpes till polisen i Karleby. Därefter tog det tidskrävande jobbet att ägg för ägg fastställa värdet på samlingen vid.

von Wright har även haft tillgång till den villkorligt dömde mannen – däremot har han inte ställt upp med sin egen röst i programmet utan en skådespelare har talat in hans intervjusvar. Det är förstås synd, om än förståeligt. För visst hade det kunnat bli ett fascinerande möte, ett fascinerande personporträtt, om mannen ställt upp fullt ut.

Dokumentären är omsorgsfullt gjord, och vid sidan av Ann-Catrin Granroth podcastserie Knapphandlarens hämnd från förra sommaren, kan den ses som ett bidrag till den ännu rätt lilla finlandssvenska true crime-produktionen.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03