Skön seger för Jokerit – "ville ha en stark inledning"

Steve Moses, Sakari Manninens och Peter Regins Jokerit firade en skön seger i KHL-premiären. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Dramatik – och till slut ett målkalas. Jokerit fick en smakstart på KHL-säsongen.

Jokerit - Red Star Kunlun 6-3 (1-1, 3-0, 2-2)

Precis när sommarvärmen återvänder rullar ishockeysäsongen i gång – inklusive ljusshowen, spektaklet, nationalsångerna och pusskameran. För första gången sedan 2015 inledde Jokerit KHL-säsongen hemma – även då en indiansommar.

Och det blev – en kanonstart. Efter en katastrofal inledning.

Komplicerat? Tog inte ens två minuter innan Jesse Joensuu tog säsongens första utvisning och Victor Bartley krutade in 0-1 efter några studsar längs med vägen. Nya Jokerittränaren Lauri Marjamäki suckade förmodligen djupt.

Målkalas

Men Karl Stollery utjämnade och i den andra perioden tryckte Steve Moses, Jesse Joensuu och nyförvärvet Sakari Manninen in varsitt mål: 4-1. Klappat och klart?

Nix. Kunlun började tredje perioden med ett mål i boxplay och ett mål i powerplay.

Dramatiskt. Cirka 7 000 åskådare tuggade på sina naglar .

Tills lagkaptenen Peter Regin tryckte in 5-3. Klart?

Inte riktigt ännu. Kunlun hade en puck i mål, men målet underkändes på grund av interference. Med knappa fyra minuter kvar kom Sakari Manninen ensam igenom och gjorde sitt andra mål. Ridå.

– Det var mycket positivt i vårt spel. Sex mål i spel fem mot fem är mycket bra i den här ligan, säger Regin.

– Men spelet i powerplay måste bli bättre.

Ny chefstränare

De två senaste säsongerna har Jokerit inlett med en lång bortaturné. De har i lugn och ro kunnat förbättra sitt spel utan att känna press från supportrarna eller medierna. Nu: i rampljuset direkt.

– Det är skönt att starta hemma. Men om man inleder borta är det liksomn mer acceptabelt att förlora. Vi ville verkligen ha en stark insats. Det här var bra för fansen och alla, säger Regin.

Segern var välkommen också för Marjamäki, som har två tunga år bakom sig i landslaget. Han ersätter Jukka Jalonen, som varit chefstränare för Jokerit under hela KHL-tiden.

– Det är inte blivit några dramatiska förändringar. Det är små detaljer vi vill göra annorlunda. Det kommer förstås att ta tid. Men så här långt har allt gått bra, säger Regin.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning