Skolvardagen kommer att sluta i en vägg

Jag orkar inte med det, det är för tungt att vara tvungen jobba så hårt hela tiden utan att ha tid att koppla av hjärnan med till exempel en hobby som man tycker om.

Jag förstår inte hur lärarna kan ge så mycket uppgifter och samtidigt tro att man har tid med annat i sitt liv än skola. I dag skall jag hälsa på min farmor och gå på dans, så jag har nu en och en halv timme tid att göra läxor. Det jag borde hinna med på den tiden är att läsa och räkna igenom ett kapitel matematik, göra två sidor engelskuppgifter, göra minst fem fysikuppgifter, skriva på mitt arbete om vattenkraftverk, öva till filosofiförhöret som jag har i morgon och jobba med mitt engelska föredrag. Jag är ingen supermänniska, jag hinner inte göra det här på en och en halv timme.

Så här känns varje dag, man har massor av läxor och för lite tid att göra dem. Innebär det här att jag måste sluta hälsa på min farmor och sluta gå till mina danslektioner? Jag kan inte välja bort skolarbetena heller då jag inte vill sänka mina betyg. Är det meningen att en gymnasieelev konstant skall känna sig stressad och ångestfylld över skolan? Är det meningen att en gymnasieelev måste prioritera så mycket av sin tid åt skolarbeten att man inte ens hinner se på en serie eller läsa en bok?

Jag känner hur min stressiga vardag hela tiden tär på mig, och jag vet inte vad jag skall göra för att få den lättare. Jag har redan slutat många av mina hobbyer och gett mer tid för läxor, men det hjälper inte. Hur skall en 16-åring orka gå i skola 6–8 timmar per dag, och sedan vara tvungen att sätta minst tre timmar per dag på att göra läxor, och troligen till och med mer. Jag har räknat ut att jag varje dag skulle behöva i genomsnitt fyra och en halv timme för att bara göra skolarbete.

Jag orkar inte med det, det är för tungt att vara tvungen jobba så hårt hela tiden utan att ha tid att koppla av hjärnan med till exempel en hobby som man tycker om. Jag frågade hur mina vänner och andra som går gymnasiet just nu kände för skolarbete, nästan alla i min omkrets svarade att de känner att de har väldigt mycket skolarbete och är stressade. Det är inte hälsosamt att en ungdom stressar så mycket som vi gör, vi borde få njuta lite mer av livet just nu och inte känna att skola är allt.

Jenina Nyström Helsingfors

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning