Skolskytten ångerfull efter massmordet

Hundratals personer samlades till ett bönetillfälle efter skolskjutningen. Bild: EPA/GIORGIO VIERA

I rätten har Nikolas Cruz erkänt att han sköt ihjäl elever och lärare på skolan i USA.– Han är ångerfull, säger 19-åringens advokat Melisa McNeill.

Cruz anklagas för 17 mord, och framträdde i rätten dagen efter skolskjutningen på gymnasiet i Parkland, sjuttio kilometer norr om Miami i delstaten Florida. Cruz medger att han är den gärningsman som gick in skolan och sköt på elever i korridorerna och på skolgården, visar dokument från domstolen.

Den före detta eleven på skolan medger också att han gjorde sig av med vapnet, ett halvautomatiskt gevär som han köpt lagligt i delstaten, för att kunna fly obemärkt från skolområdet.

Gick till restaurang

Därefter gick Cruz först till en Walmart-affär, därefter till snabbmatsrestaurangerna Subway och McDonalds.

– Den misstänkte sprang över gräsmattorna västerut tillsammans med andra som flydde och försökte smälta in bland dem som sprang för sina liv, säger polischefen Scott Israel.

Skytten greps när han gick längs en väg mindre än två timmar efter massmordet, den näst dödligaste skolskjutningen hittills i USA. Polisen identifierade honom genom att titta på bilder från skolans övervakningskameror.

"Är sorgsen"

Cruz uttryckte ånger över brotten han begått, enligt hans advokat Melisa McNeill.

– Han är en trasig människa. Han är ledsen, han är sorgsen, han är ångerfull, säger hon.

Cruz sägs ha varit besatt av vapen och var avstängd från skolan av disciplinära skäl. Han var medlem i en högerextrem grupp, Republic of Florida. Men en talesperson för vit makt-rörelsen säger att Cruz agerade ensam.

FBI utreder sitt eget agerande i fallet. Den federala polisen fick nämligen ett tips i september i fjol efter det att Cruz postat ett meddelande på Youtube i sitt eget namn. Han skrev: "Jag ska bli en professionell skolskytt". Enligt FBI vidtogs utredningsåtgärder, men det var inte möjligt att identifiera vem som skrivit inlägget.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03