Skolpolitik à la Bemböleborna

En sådan befängd mardröm och manöver kan bara inte vara sann.

Området kring Cygnaeusskolan utgör Helsingfors tätaste svenskbygd. Stadsdelen representerar en för våra förhållanden unik helhet av gammal stadskultur med vackra och unika hus och lagom smala gator med ett lockande utbud av små arbetsplatser, affärer, kaféer och salonger, till nytta och till nöje. Här finns allt som utgör grundelement för att gott socialt liv. Här har släkter bott och hit har ungdomar återflyttat genom tiderna, medvetna om att här finns dagis, skola, kyrka på svenska, sjukhus på svenska, ålderdomshem på svenska, pensionärsförening på svenska och en umgängeskultur där man känner varandra. Och spårvagnen som går runt. Man har format en stadskultur bit för bit, i en takt där själen och hjärtat och förnuftet hunnit med. Ja, tiden och mödan har skapat en pärla.

Inte att undra på att man blir helt flat när det mest centrala elementet hotas att bli bortplockat, barnens skola. Därför att barnen behövs i en ny stadsdel som behöver barnen för att fylla en tilltänkt ny skola för att kunna locka mera svenskspråkiga till Busholmen och så motivera den svenska skolan.

En sådan befängd mardröm och manöver kan bara inte vara sann. Så kulturlösa politiker kan bara inte finnas, om de inte kommer från Bemböle alltså! Men inte kan ju hela stadsstyrelsen och stadsfullmäktige komma från Bemböle, även om skolnämnden kanske råkar ha den slagsidan.

Maj-Britt Palmgren Tidigare ordförande för svenska skolnämnden, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning