Skolpojke hittade ny mayastad med hjälp av stjärnor

Stjärnteorin ledde till upptäckten av en hittills okänd mayastad i Mexicos djungler. Bild: Canadian Space Agency

En 15-årig kanadensisk skolpojke gjorde en häpnadsväckande upptäckt då han märkte att mayaindianernas städer är byggda enligt stjärntecken.

William Gadoury brukade ligga i sitt sovrum och studera stjärnhimlen då han kom på idén att kolla hur olika mayastäder placerats i förhållande till stjärnkonstellationer, skriver brittiska The Telegraph.

Med hjälp av 22 olika stjärnkonstellationer lyckades Gadoury matcha 117 gamla mayastäder runtom i Mexico, Guatemala, Honduras och El Salvador.

Men då han kom till den 23:e konstellationen hittade han en stjärna som inte stämde in med de tidigare upptäckta städerna. Genom att använda Google Earths satellitkartor från Kanadas rymdstyrelse kunde han urskilja ett område i djungeln som såg ut att ha linjära strukturer i form av en stad.

Gadoury tog genast kontakt med rymdstyrelsen som gick med på att ta satellitbilder över området.

Till allas överraskning visade det sig finnas en helt okänd stad mitt på kartan med en pyramid och ett dussin strukturer runt den.

Satellitbilderna ska ännu verifieras, men ifall de stämmer kan staden vara en av de största som mayaindianerna byggt. Gadoury blev själv tillfrågad att döpa staden och valde namnet K'aak Chi, Eldmunnen.

Tonåringen hoppas att få se ruinerna själv någon gång, trots att de lär ligga i ett av de mest otillgängliga områdena i Mexicos djungler.

– Det skulle vara mitt livs dröm, säger han till tidningen Journal de Montréal.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning