Skolornas videokamp går mot sin final – din röst kan avgöra!

Juryn samlades på måndagen för att titta igenom de tre tävlande gymnasiernas videosändningar. Spännande bidrag var juryns allmänna bedömning. Från vänster Gunilla Celvin från HBL, Meri Anna Hulkkonen från Unga Teatern, Marika Mäklin från Svenska litteratursällskapet och Fred Nordström från Arcada. Bild: Timo Kari

Nu är det snart finaldags i gymnasietävlingen "10 min live" på HBL.fi. Tre gymnasiers direktsända videoinslag är klara och väntar på din röst. På måndagen samlades juryn för att utse sin favorit.

Videotävlingen "10 min live" är inne på målrakan. I år tävlar tre gymnasier om segern i tävlingen om den bästa livesändningen. Det är Karis-Billnäs gymnasium, Helsinge gymnasium och Vasa gymnasium. Nu är det din tur att delta och rösta fram din favorit. För att göra det ska du gå in på undersidan hbl.fi/10minlive och gilla och/eller dela bidraget. Man kan rösta fram till måndagen den 6 december klockan 12.00.

Videotävlingarna har engagerat många elever i de olika skolorna. Efter en fyra dagars introduktion i flerkameraproduktion och media under ledning av Thomas Weckström har ungdomarna själva planerat, skapat innehållet och skött om sändningarna.

– Eleverna som deltar i 10 min live-produktionerna får i ett nötskal se vad en medieproduktion går ut på och vilka olika roller som finns, säger Thomas Weckström som fungerar som spindeln i nätet för den kombinerade tävlingen och bildningsprojektet,

Den skola vinner som får flest totalpoäng. Juryns röster motsvarar en tredjedel av helheten, gilla-markeringar plus annonsvisningar en tredjedel och flest tittare (visningar) den sista tredjedelen.

Årets jury, bestående av HBL:s redaktionschef för nyheter och sport Gunilla Celvin, Svenska litteratursällskapets kommunikationschef Marika Mäklin, Unga Teaterns konstnärliga ledare Meri Anna Hulkkonen och Arcadalektorn i mediekultur Fred Nordström samlades på måndagen för att utse sin favorit.

Beslutet offentliggörs tisdagen den 7 december klockan 12 i samband med att vinnaren tillkännages.

– Det har varit ett roligt uppdrag att sitta i juryn och få se alla spännande bidrag. Otroligt skickliga ungdomar som visar prov på både kreativitet och hög teknisk nivå. Varje bidrag har sin egen charm och bjuder på överraskningar. Det lönar sig verkligen att se alla bidragen, säger Gunilla Celvin.

Årets tema för videoarbetet har varit det svenska språket i Finland. De tävlande lagen har själva avgjort hur de har velat ta upp årets tema i sina sändningar.

Karis-Billnäs gymnasiums sändning går under namnet "Välkomin till KBG!" och koncentrerar sig på utbytesstudier där covid-19 förstås sätter käppar i hjulet. Helsinge gymnasium tar upp temat det svenska språket genom den fiktiva pjäsen "Fulet" som turnerar runtom i skolorna i Svenskfinland. Vasa gymnasiums inslag "Österbottnisk talkshow med VG" kollar in vad Heikki Kaukoranta har gjort för Svenskfinland och vad humorgruppen KAJ sysslar med om dagarna.

10 min live är ett projekt som nu förverkligas för femte året i rad och som leds av företaget Nordpic Production med stöd av Svenska kulturfonden och i samarbete med HBL. Andra samarbetspartner är bland annat yrkeshögskolan Arcada, Unga Teatern och Svenska litteratursällskapet.

Under fyra dagar har eleverna fått lära sig grunderna i denna form av medieproduktion och har sedan själva både skött sändningen och innehållet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning