Skolmusik 2017 brakade loss – rekordantal deltagare

Siri Eriksson, Ellen Vainio, Emilia Ehnström och Noella Håkans från Gerby skola tycker att låten "Använd din röst" är den bästa låten ur årets repertoar. Bild: Linus Lindholm, VBL

Årets Skolmusik lockar rekordstort antal deltagare. I går inleddes festivalen med bland annat mosaikkonserter.

Startskottet för Skolmusik gick i ett fullsatt Ritz i Vasa när en mosaikkonsert kickade i gång festivalen. Det rådde glad stämning när skoleleverna tågade in i Ritz-salen. Konserten inleddes med körsång av Gerby Skola som framförde låten High on you, som är skriven av musikern Marcus Granfors från Vasa.

Noella Håkans, Siri Eriksson, Ellen Vainio och Emilia Ehnström från Gerby skola sjöng i kören. De tycker att det är roligt att få vara med i Skolmusik.

– Det var lite pirrigt i början innan vi skulle sjunga, säger Vainio.

De berättar att de övat drygt en månad inför Skolmusik. På frågan om de har någon favoritsång i årets repertoar svarar flickorna i kör:

– Låten "Använd din röst!"

Under mosaikkonserten uppträdde förutom Gerby skola även Lyceiparkens skola från Borgå och Kotka svenska samskola. Lyceiparkens skola bjöd den sittande publiken på fyra musiknummer. Konferencieren frågade Jenna Cederdahl från Lyceiparkens skola hur länge skolan övat inför konserten.

– Tillräckligt länge, säger Cederdahl och drämde av Pinks låt Reason to love again.

Emilia Melén och Oscar Björkell från Borgå, sjöng Estlands Eurovisionsbidrag från år 2015, Goodbye to yesterday.

– Vi båda två är väldigt stora Eurovisionsfans, säger Melén.

Lyceiparkens elever har själva fått välja alla låtar, utom en, nämligen deras avslutningslåt La colegiala som deras musiklärare föreslagit. Låten bjöd på uppiggande latinska rytmer och trumpeter. Björkell, som sjöng i mikrofon under låten, säger att eleverna var lite skeptiska till låtvalet i början, men att det är en rolig låt.

– Jag kan inte spanska, men jag har lyckats lära mig texten utantill, säger Björkell.

– Det är en låt som sticker ut, säger Melén.

Emilia Melén och Oscar Björkell sjunger Goodbye to Yesterday. Bild: Linus Lindholm, VBL

Björkell säger att han efter mosaikonserten ser framemot att njuta av andra skolors uppträdanden och själva festkonserten. Han får medhåll av Melén.

– Då alla sjunger tillsammans på festkonserten kommer ljudet från alla håll. Det är en speciell stämning. säger Melén som deltagit i Skolmusik tidigare.

Annika Richard som är projektledare vid De ungas musikförbund i Svenskfinland (DUNK), som arrangerar Skolmusik, säger det känns roligt att få komma i gång efter långa förberedelser.

– Det känns jättebra. Vi har jobbat hårt och intensivt i ett år.

Hon säger att evenemanget väckt extra stort intresse ute i de finlandssvenskarna skolorna i år. Över 8 000 personer är anmälda från 164 skolor och musikgrupper, vilket är rekord. Richard tror att intresset beror på den nyskrivna repertoaren och att det är jubileumsår.

– Det är så roligt då eleverna är intresserade och vill uppträda, säger hon.

Skolmusik bjuder på ett fullspäckat program från torsdag till lördag. Konserter ordnas på olika platser i Vasa och Korsholm. I Botniahallen på fredag och lördag blir det två festkonserter där allmänheten har möjligt att komma och titta. Lördagens festkonsert är slutsåld, men till fredagskonserten finns några enstaka biljetter ännu kvar.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning