Skolmaten ska stöda elevernas välmående

I år var fiskpinnar, hamburgare, kebabsås, spenatplättar och tortillor favoritmaträtter.

Alvar Merjamaa tog upp skolmaten i sin insändare (HBL 22.11), tack för åsikten! När skolmaten planeras är utgångspunkten att maten ska vara aptitlig och omtyckt. Målet är att maten ska stöda elevernas välmående och inlärning samt ge energi under skoldagen. Cirka 55 000 personer äter dagligen i Helsingfors stads skolor och läroanstalter. I en så stor skara finns också de som har en annan smak och andra preferenser.

Eleverna har möjlighet att påverka utvecklingen av skolbespisningen genom en restaurangkommitté och ett matråd samt genom kundenkäter. Dessutom tar skolrestaurangens kökspersonal gärna emot kundrespons dagligen. Denna viktiga respons beaktas i samband med att man planerar matsedeln och matprodukterna. Om skolan ännu inte har en restaurangkommitté, tveka inte att föreslå att en grundas.

I Helsingfors ordnas årligen en favoritmatvecka och matsedeln planeras då utifrån en omröstning. I år var fiskpinnar, hamburgare, kebabsås, spenatplättar och tortillor favoritmaträtter. Det kan också nämnas att i den första omfattande elevenkäten, som ordnades redan 1984, fick fiskpinnar, köttbullar, köttmakaronilåda, hönsfrikassé, ärtsoppa och risotto med köttfärs mest väljarstöd.

I Helsingfors ordnas nästa favoritmatvecka vecka 7 nästa år; eleverna har då möjlighet att avnjuta sina favoriträtter.

Airi Rintamäki chef för måltidstjänsterna, Helsingfors stad

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning