Skoleleverna är privilegierade

Gratis, god och hälsosam skolmat är inte en självklarhet.

Under sommarlovet händer det mycket. Man flyger och flänger titt som tätt. Alla dagar, främst då föräldrarna är på jobbet och man själv har ansvaret som sin egen "masterchef" orkar man inte satsa så extremt mycket på maten. Det händer att man äter ute tillsammans med kompisarna, någon gång nappar man en macka med i förbifarten. De få gångerna man haft tid och möjlighet, de dagar man faktiskt tagit sig i kragen och kockat en gourmetmåltid åt sig själv med ingredienser man hittat från skafferiet tänker man på hur enkelt och smidigt samma process går till i skolan.

Det finländska skolsystemet förser alla grundskoleelever samt yrkesskol- och gymnasiestuderande med gratis skollunch varenda skoldag under hela året. För mig personligen är det en av de bästa stunderna under dagen. Man sitter med ett härligt gäng kamrater och äter relativt god, hälsosam mat. Eleverna och studerandena blir nästan bortskämda. De behöver inte ens fundera på när det är dags att äta, de följer bara det som står i schemat. Många skolor har dessutom ett buffébord varifrån det är tillåtet att ta så mycket mat man vill. Trots detta är en stor del av eleverna inte nöjda.

Ibland blir jag nästan sur på alla besserwissrar vars enda samtalsämne runt matbordet i skolan tycks vara hur otroligt oaptitlig skolmaten ser ut och smakar. Det är som en skänk från ovan (snarare från alla skattebetalare) att vi har det så här bra ställt i Finland. Jag förundrar mig över att finländska skolungdomar inte tycks ha insett hur otroligt privilegierade vi är i detta land. Det räcker med en kort resa till Europa för att märka hur extremt bra ställt vi har det med tanke på skolmaten.

Skolmat är ett ämne som vållar mycket diskussion och känslor. Ändå hoppas jag att varenda en av Finlands cirka 770 000 grundskole-, yrkesskol- och gymnasiestuderande passar på och tar sig en stund för att tänka över hur otroligt privilegierade de i själva verket är. Gratis, god och hälsosam skolmat är inte en självklarhet. Tänk på det nästa gång du äter av skolmaten.

Valter Mårtenson styrelsemedlem, Finlands svenska skolungdomsförbund, vice ordförande för studerandekårsstyrelsen vid Gymnasiet Grankulla samskola

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46