Skolelev i Esbo dog efter konditionstest

Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

En elev vid Tiistilän koulu i Esbo har dött efter att ha fått ett sjukdomsanfall i samband med de nationella konditionsmätningarna.

De nationella Move-mätningarna, som ordnas i augusti–september, är avsedda för att undersöka elevernas fysiska funktionsförmåga. I veckan ordnades mätningarna vid Esboskolan Tiistilän koulu då en av eleverna fick ett sjukdomsanfall och fördes till sjukhus med ambulans. Eleven dog senare på sjukhuset, rapporterar Ilta-Sanomat, som var först ute med nyheten.

Direktör Aulis Pitkälä vid Esbo bildningsväsende säger till Helsingin Sanomat att staden ordnar krishjälp för eleverna och att händelsen ska utredas noggrant.

– Visst är det otroligt ledsamt, säger Pitkälä till tidningen.

Sjukdomsanfallet hade skett i samband med ett test som mäter elevernas maximala prestationsförmåga. Testet går ut på att springa fram och tillbaka en sträcka på 20 meter i en ökande takt så länge som man bara orkar.

I Helsingin Sanomat understryker Pitkälä att skolorna och eleverna har fått noggranna instruktioner om testet. Elever som lider av kroniska sjukdomar behöver inte delta.

Pitkälä har tidigare jobbat som direktör vid Utbildningsstyrelsen och deltog i godkännandet av Move-mätningen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning