Gripna barn anklagas för terrorplan i Hongkong

Spänningen mellan prodemokratiska aktivister och polis har ökat i Hongkong de senaste åren. Bilden togs i förra veckan och visar hur polis står redo för eventuella protester på årsdagen av återlämnandet av Hongkong till Kina från Storbritannien. Bild: Kin Cheung/TT-AP

Spänningarna mellan Hongkongs demokratiaktivister och regionens Pekingtrogna styre ökar. Polis grep under tisdagen nio personer, bland dem sex skolbarn, som man hävdar är misstänkta för terrorhandlingar.

De nio är mellan 15 och 39 år och ska ha försökt tillverka en kraftfull sprängladdning i ett hemmalaboratorium, enligt polis. De gripna uppges tillhöra en grupp som vill ha självständighet (för Hongkong) och anklagas för att ha planerat attacker mot en tunnel, en järnväg och domstolar.

Hongkong är en självstyrande särskild administrativ region i Kina. De senaste åren har området skakats av prodemokratiska protester och relationen till Peking har blivit alltmer spänd.

I fjol trädde en omtvistad kinesisk säkerhetslag i kraft som rör Hongkong. Lagen, som är tänkt att skydda rikets säkerhet, listar fyra kategorier av brott som kan ge mycket stränga straff: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning