Skolavslutningen: Polisen övervakar ungdomarnas alkoholbruk och volontärer erbjuder stöd

Patrullerna möter och hjälper minderåriga ungdomar och erbjuder exempelvis diskussionsstöd. Bild: Aku Häyrynen/Lehtikuva

Under skolavslutningskvällen erbjuds ungdomar under 18 år stöd och hjälp i Helsingfors. Dessutom övervakar polisen ungdomarnas alkoholbruk.

Skolavslutningen firas på lördag och både Helsingforspolisen och andra instanser är beredda att möta festande ungdomar.

– Kvällens främsta målsättning är att de unga får fira tryggt utan att utsättas för brott, säger kommissarie Katja Nissinen vid Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Nissinen önskar att föräldrar kommer överens om gemensamma spelregler med sina barn och håller kontakt med barnen längs med kvällen. Det huvudsakliga ansvaret ligger trots allt hos vårdnadshavaren.

Innehav av alkohol leder till en bot och anmälan till vårdnadshavaren och barnskyddsmyndigheten. Polisen konfiskerar alla alkoholdrycker som minderåriga har. Ifall polisen träffar på unga under 15 år som har alkoholdrycker eller berusade minderåriga personer överlämnas de till vårdnadshavare eller socialmyndigheter.

Men enligt polisen blir ungdomarnas festande lugnare för varje år.

– Alkohol och narkotika har inte en lika stor roll för ungdomarna som under tidigare år. Visst sker övertramp varje år men de blir färre och färre, säger Nissinen.

Badstranden i Sandudd är ett populärt ställe där ungdomar samlas för att fira skolavslutningen. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Polisen är inte den enda som håller ett öga på ungdomarna. Sammanlagt cirka 70 personer, de flesta av dem volontärer, deltar i ett samarbetsprojekt som patrullerar på gatorna i centrum och på olika andra ställen där ungdomar brukar fira skolavslutningen i huvudstaden. Patrullerna möter och hjälper minderåriga ungdomar och erbjuder exempelvis diskussionsstöd, första hjälpen och kan vid behov vägleda ungdomar till sjukhus för ytterligare vård.

Projektet är ett samarbete mellan bland andra Helsingfors stad, Finlands Röda kors, föreningen Stationens barn och församlingarna. Det första motsvarande projektet ordnades redan på 1980-talet.

– Avsikten är att erbjuda en trygg närvaro under en festdag som är så viktig för ungdomarna. Vi vill framhäva vikten av att våga be om hjälp vid behov och att man ska se efter sina vänner, säger projektets ledare Timo Kontio vid Helsingfors ungdomstjänster i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning