Skolan och orealistiska skönhetsideal stressar unga vuxna: "Kvinnor ska ha perfekt kropp och perfekt hår"

Christel Labbas (till vänster), Lars Sjöblom och Anna Alastalo berättar att gymnasiestudierna ibland känns stressiga, men största delen av tiden mår de ändå bra. Bild: Thomas Weckström

HBL talade med tre unga vuxna och frågade hur de egentligen mår. I allmänhet mår unga finlandssvenskar bra, men stundvis lider många av prestationsångest och framtidsoro.

Coronatiden har varit dyster, men exempelvis olika skolprojekt har medfört ljusglimtar i vardagen. Det säger Anna Alastalo, Lars Sjöblom och Christel Labbas. Alla tre går i gymnasiet i Kotka Svenska Samskola. Skolarbetet kan stundvis vara stressigt men i grunden mår de tre gymnasisterna bra.

– Framtiden kan ibland oroa mig och jag kan känna mig osäker, säger Labbas, 18.

19-åriga Sjöblom säger att han kände sig mer osäker i början av gymnasiet då han ännu inte visste vad han ville studera och jobba med i framtiden.

– Jag tycker jag har en ganska bra plan nu – jag vill bli medianom, säger Sjöblom.

Alastalo, 17, säger att hon under den senaste tiden haft väldigt klara framtidsplaner men en sorts ovisshet kan göra henne ängslig.

– Hur kommer studentskrivningarna gå för mig? Jag vet vad jag vill studera men det är inte säkert att jag får en studieplats på en högskola, säger Alastalo.

Tankesmedjan Magma publicerade på torsdagen sin ungdomsbarometer. Undersökningen visar bland annat att pojkar är nöjdare med sig själva än flickor. Flickorna mår sämre och är inte lika nöjda med sitt utseende som pojkarna.

– Sociala medier och telefoner har ganska mycket att göra med det. Särskilt för kvinnor finns det väldigt tydliga skönhetsideal och en press att se ut på ett visst sätt. Man ska ha en perfekt kropp och perfekt hår, säger Christel Labbas och får medhåll av sina skolkamrater.

Enligt ungdomsbarometern lider flickor också av prestationsångest och stress i högre grad. Också det här håller Kotkaeleverna med om.

– Vad jag har upplevt är att flickor stressar mera över skolan och studierna och sen mår man helt enkelt inte bra, säger Anna Alastalo.

Också Lars Sjöblom håller med om att flickor i hans omgivning alldeles klart tar skolan på större allvar, eftersträvar perfektion och upplever prestationskraven starkare än han själv.

– Jag har en tvillingsyster och märker en väldigt klar skillnad mellan oss. Skolan är förstås viktig för mig med, men jag har också hobbyer och annat som jag tänker på, säger Sjöblom.

Under den här veckan har skolan deltagit i tävlingen 10 minuter live och alla tre är ense om att det är viktigt att skolarbetet omfattar kreativa övningar vid sidan av de vanliga lektionerna.

– Jag tycker det vore bra om skolorna hade fler intressanta och kreativa projekt, säger Labbas och förklarar att det känns värdefullt att få testa på nya saker, som till exempel videoproduktion.

Anna Alastalo skulle vilja testa på sådana saker som hon kan tänka sig jobba med i framtiden. Under Högskoledagen kan gymnasisterna ställa frågor till studenter vid olika högskolor men den praktiska biten saknas.

– Jag vill gärna prova på ett yrke och se vad man egentligen arbetar med.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning