Skogsbränder släcks med hjälp av tallsåpa

Tallsåpa kan användas till mycket. Foto: John Eriksson/SPTBild: SPT/John Eriksson

Det krävs en stor mängd vatten när brandmännen ska släcka skogs- och markbränder. Det som alla kanske inte vet är att man blandar tallsåpa i vattnet.

Tallsåpa för tankarna till mattvätt och skärgårdsliv, och kanske till några husmorstips. Men tallsåpan, som innehåller tallolja, har också en viktig funktion i bekämpningen av bränder. Thomas Nyqvist, jourhavande chef på Österbottens Räddningsverk, berättar att tallsåpa används för att minska ytspänningen i släckvattnet.

På så sätt kan vattnet smidigare tränga in i marken och effektivera släckningen.

– Vi använder tallsåpa i små mängder, endast 5 liter tallsåpa på 10 000 liter vatten, som blandas i brandbilens vattencistern. Tallsåpan är en naturprodukt och har en liten miljöpåverkan, säger Nyqvist.

Han poängterar att det är torrt i terrängen i hela landet.

– Nu om någonsin är det viktigt att vara försiktig, säger Nyqvist.

Inrikesministeriet meddelade i går att Meteorologiska institutets index för skogsbrand nu ligger mellan 4,1 och 6 i nästan hela landet. Maximivärdet är 6.

De regionala och lokala räddningsverken uppmanas förbjuda all öppen eld och hyggesbränning på områden där indexet ligger mellan 5 och 6. På vissa platser använder räddningsverken redan sina resurser till bristningsgränsen för att släcka skogs- och markbränder. I släckningsarbetet har räddningsverken fått handräckning bland annat från Gränsbevakningsväsendet och Försvarsmakten.

I Österbotten är öppen eld förbjuden.

– Räddningsverket i Österbotten hade 28 markbränder inom sitt område i maj, 30 stycken i juni, och i juli har vi hittills haft 13 stycken. För tillfället håller vi på att släcka en markbrand i Vasa skärgård, säger Nyqvist på fredagsförmiddagen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00