Skogsbränder släcks med hjälp av tallsåpa

Tallsåpa kan användas till allt från basturengöring till brandsläckning. Bild: SPT/John Eriksson

Det krävs en stor mängd vatten när brandmännen ska släcka skogs- och markbränder. Det som alla kanske inte vet är att man blandar tallsåpa i vattnet.

Tallsåpa för tankarna till mattvätt och skärgårdsliv, och kanske till några husmorstips. Men tallsåpan, som innehåller tallolja, har också en viktig funktion i bekämpningen av bränder. Thomas Nyqvist, jourhavande chef på Österbottens Räddningsverk, berättar att tallsåpa används för att minska ytspänningen i släckvattnet.

På så sätt kan vattnet smidigare tränga in i marken och effektivera släckningen.

– Vi använder tallsåpa i små mängder, endast 5 liter tallsåpa på 10 000 liter vatten, som blandas i brandbilens vattencistern. Tallsåpan är en naturprodukt och har en liten miljöpåverkan, säger Nyqvist.

Han poängterar att det är torrt i terrängen i hela landet.

– Nu om någonsin är det viktigt att vara försiktig, säger Nyqvist.

Inrikesministeriet meddelade i går att Meteorologiska institutets index för skogsbrand nu ligger mellan 4,1 och 6 i nästan hela landet. Maximivärdet är 6.

De regionala och lokala räddningsverken uppmanas förbjuda all öppen eld och hyggesbränning på områden där indexet ligger mellan 5 och 6. På vissa platser använder räddningsverken redan sina resurser till bristningsgränsen för att släcka skogs- och markbränder. I släckningsarbetet har räddningsverken fått handräckning bland annat från Gränsbevakningsväsendet och Försvarsmakten.

I Österbotten är öppen eld förbjuden.

– Räddningsverket i Österbotten hade 28 markbränder inom sitt område i maj, 30 stycken i juni, och i juli har vi hittills haft 13 stycken. För tillfället håller vi på att släcka en markbrand i Vasa skärgård, säger Nyqvist på fredagsförmiddagen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03