Skogsbrand på Gran Canaria – 250 brandmän och soldater bekämpar elden

1 500 hektar mark har eldhärtats på den spanska turistön Gran Canaria. Bild: TT

Den skogsbrand som i lördags bröt ut i närheten av spanska Gran Canarias huvudort Las Palmas kan snart vara under kontroll.

– Vi tror att vi under dagen bit för bit kommer att kunna kontrollera den brandfront som fortfarande är aktiv. Men det kommer att bli en utmaning för vi kämpar mot vinden och vattenbristen, säger Angel Victor Torres, ledare för Kanarieöarnas regionala regering.

Omkring 250 brandmän och soldater arbetar, understödda av 13 brandplan och helikoptrar, med att bekämpa skogsbranden som hittills har eldhärjat 1 500 hektar mark.

Ett tusental boende evakuerades under helgen men många kunde på måndagen återvända till sina hem. Inga skador har rapporterats i anslutning till skogsbranden.

Polisen meddelade på lördagen att en medelålders man gripits. Han misstänks ha startat branden när han använde svetsutrustning.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning