Skogsbrand härjar i Toholampi – torrt i naturen i stora delar av Finland

En eldsvåda som förstörde 1,2 hektar skogsmark i Toholampi höll Mellersta Österbottens och Jakobstads räddningsverk sysselsatt på lördagen. Bild: Ari Sundberg/SPT

En förödande skogsbrand har drabbat 1,2 hektar låglänt skogsmark i Toholampi norr om Kaustby, rapporterar Mellersta Österbottens och Jakobstads räddningsverk.

Inga människor har skadats, men en bastu har brunnit ned i eldsvådan.

– Släckningsarbetet pågår fortfarande, men situationen börjar nu vara under kontroll, säger jourhavande brandmästare Jussi Noponen på Mellersta Österbottens och Jakobstads räddningsverk.

Noponen vill inte spekulera kring brandorsaken, men utesluter inte att det kan ha varit den uppbrunna bastun som orsakade skogsbranden. Räddningsverket har tills vidare inte behövt spärra av vägar på grund av eldsvådan.

– Vi kommer att jobba med eftersläckningen åtminstone till midnatt. Därefter överförs övervakningen av området till markägaren, säger Noponen.

Det finns ingen annan bebyggelse i området än två sommarstugor, uppger räddningsverket.

Varning för skogsbrand

Uppehållsvädret har lett till förhöjd risk för skogsbrand i stora delar av landet. Varning för skogsbrand har utfärdats i landskapen Egentliga Finland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Birkaland, Satakunta, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Norra Österbotten, Norra Savolax och Kajanaland samt delar av Lappland.

Det varma vädret väntas fortsätta och till onsdagen väntas förhöjd risk för skogsbrand i hela landet förutom de norra delarna av Lappland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning