Skoda Fabia erbjuder praktiska utrymmen

Škoda Fabia är halvvägs in i sin tredje generation och har fått en uppdatering för att klara tidens tand. Nytt är bland annat att bilen nu fås med LED-strålkastare. Samtidigt har instrumentklustret fått ett modernare snitt och de automatiska säkerhetssystemen har uppgraderats.

En tur på den värmevibrerande tjeckiska landsbygden i augusti visade att den heta och torra sommaren hade drabbat Mellaneuropa på allvar. När jag körde bland de dammande åkrarna var det i alla fall svalt och skönt i den lilla bilen.

Lite längre personer sitter hyfsat bekvämt även baktill. Bild: Bo Ingves

Eller liten och liten – två vuxna människor ryms bra att sitta efter varandra. I baksätet uppskattar man speciellt att fötterna ryms behändigt under framsätet. Framme sitter man lika bra som i vilken bil som helst.

Bilen ser inte heller i nytt utförande särskilt häftig ut, men då den har sålt i drygt fyra miljoner exemplar sedan lanseringen vid millennieskiftet, av vilket över 180 000 i fjol, har designen inte träffat helt fel.

Instrumentpanelen är modern och lättöverskådlig. Bild: Bo Ingves

Motorn gör bilen

Det häftigaste motoralternativet, en trecylindrig motor på 110 hk, kändes rätt tyst och räckte bra till för att ge halvkombin med fem dörrar nästan roliga köregenskaper på de tjeckiska vägarna av varierande storlek och kvalitet.

Någon prestandaversion är det inte frågan om, det visade en kort rusch på motorvägen med gasen i botten. Bilen fås också med en svagare turbomotor på 95 hk, som visade sig vara överraskande pigg och dragvillig i lägre hastigheter. Är behovet mycket landsvägskörning kan den i längden i alla fall kännas lite klen.

I de billigaste bilarna sitter en traditionell bensinmotor på 70 hk som prestandamässigt inte gör någon lycklig.

Halvkombins fjädring var oväntat stabil utan att vara obekväm. Då ljudnivån var rimlig även på vägar med sämre asfalt, kanske den inte spränger ljudvallen på de finska vägarna heller.

Femdörrarsmodellen sväljer 330 liter bagage. Bild: Bo Ingves

Kombins bagageutrymme på imponerande 530 liter är hela 200 liter större än i femdörrarsversionen. Bild: Bo Ingves

Det som känns mest begränsande är bagageutrymmet på 330 liter. Om det räcker till för behoven är allting bra, men för ett pristillägg på cirka 1 000 euro går det att uppgradera till kombiversionen som har ett riktigt stort bagageutrymme på 530 liter. Men då är bilen också hela 26 centimeter längre.

Problemet med kombin är att fjädringen kändes lösare än i den normala halvkombin. Den ökade vingeltendensen kan bero på det längre överhänget baktill, eftersom tekniken i övrigt lär vara identisk. Där halvkombin var följsam och precis i rörelserna, var kombin något av en besvikelse i trafiken.

Mera hjälpmedel

Bilarnas utrustningsnivå har genomgående höjts markant under de senaste åren och Fabia är inget undantag. Nu får man bilen med filbytesvarnare, parkeringshjälp och automatiska helljus i samband med både led- och halogenstrålkastarna.

LED-strålkastarna är enligt specifikationen hela 66 procent starkare än förra generationens mest effektiva strålkastare, och halogenlamporna är nästan 40 procent ljusstarkare än i föregångaren.

Den billigaste utrustningsnivån Active erbjuder bland annat fjärrstyrd centrallåsning, elspeglar och eldrivna fönsterhissar fram. I Ambition tillkommer bland annat dimljus fram, parkeringsradar bak, farthållare och bättre ljudanläggning. Style erbjuder i tillägg backkamera och automatisk luftkonditionering.

Tilläggsutrustningen är överlag relativt förmånlig. Till exempel utrustningspaketet Vision, à ungefär 1 000 euro, innehåller ledstrålkastare, automatisk avbländning, samt vingelvarnare och backvarnare. Bilen finns redan i butikerna i Finland.

Fakta

Škoda Fabia 1,0 TSI Style DSG

Pris: 21 700 euro (kombi + 1000 euro).

Motor: 1,0-liter, 110 hk/200 Nm.

0–100 km/h: 10,2 sekunder.

Kombinerad förbrukning: 4,7 liter.

CO2-utsläpp: 106 g/km.

Mått (l/b/h): 3997 (4262) / 1732 / 1467.

Bagageutrymme: 330 (530) liter.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33