Masskjutning i Ohio där tio miste livet – Skyttens syster bland dödsoffren

Polisen arbetar bakom avspärrningarna efter skjutningen i Dayton i Ohio. Bild: John Minchillo/TT-AP

Mannen bakom masskjutningen i Dayton, Ohio, var försedd med skottsäker väst och extra ammunition när han på mindre än en minut sköt ihjäl nio personer och skadade 27. Skytten, som sköts ihjäl av polis, har identifierats som 24-årige Connor Betts. Ett av dödsoffren är hans egen syster.

Daytons borgmästare Nan Whaley berättar på en pressträff att 27 skadade har förts till närliggande sjukhus. 15 av dem har kunnat skrivas ut, men flera har livshotande skador. Från att attacken inleddes tog det "mindre än en minut" innan skytten oskadliggjordes av polis, säger hon.

– Jag är imponerad över den snabba insatsen från polisen. Det räddade förmodligen hundratals liv.

Whaley vädjar också till allmänheten att inte sprida falska uppgifter eller information som inte har bekräftats.

Mask och väst

Polisen har identifierat skytten som en 24-årig vit man från staden Bellbrook i Ohio, men ännu inte uttalat sig om hans motiv. Mannen gick till attack med ett höghastighetsvapen med kaliber 223. Han bar ansiktsmask och hade på sig skyddsväst och var också utrustad med extra ammunition. En husrannsakan genomförs i hans hem.

Polisen har också, utan att ge fler detaljer, bekräftat att mannens 22-åriga syster finns bland de ihjälskjutna.

Tusentals människor fanns i området, för att njuta av en ledig lördagskväll, när skottlossningen inträffade.

– Betänk att skytten hann döda nio personer och skada 26 på mindre än en minut. Föreställ er vad som hade kunnat hända om polisen inte varit på plats så snabbt, säger Whaley.

Utomhus vid en bar

Polisen uppger att skottlossningen skedde utomhus vid en bar i området. Området beskrivs som tryggt och säkert, populärt hos både lokalbefolkning och turister, och fullt av barer och folkliv.

Skytten ska ha försökt ta sig in i byggnaden men stoppats, skriver Dayton Daily News. "Det finns minst åtta döda precis vid bordet på gatan där jag satt", uppger ett vittne enligt tidningen. "Det är en katastrof".

Ett vittne berättar för CNN hur hon pratat med en annan kvinna tidigare under kvällen, och att de berömt varandras kläder.

– Nästa gång jag såg henne låg hon död på betongen, berättar vittnet.

En annan kvinna som befann sig inne i lokalen berättar hur folk knuffades ut genom bakdörrarna.

– Vi visste inte var skytten var, eller hur många de var, säger hon.

Halv stång

Ohios guvernör Mike DeWine har beordrat att flaggorna i delstaten ska vaja på halv stång till minne av offren. I ett uttalande säger han att han och hustrun är "förkrossade över det fruktansvärda attentatet", och även han berömmer Daytons polis för deras insats.

President Donald Trump har kommenterat de båda masskjutningarna i en serie inlägg på Twitter. Han har också beordrat att Vita huset, regeringsbyggnader och beskickningar i utlandet ska flagga på halv stång fram till den 8 augusti.

Masskjutningen är den andra som skakar USA inom loppet av 14 timmar. I El Paso i Texas sköts 20 personer ihjäl i ett köpcentrum under lördagen. 26 personer skadades. En misstänkt skytt har gripits och polisen utreder dådet som ett hatbrott.

I förra veckan sköts tre personer ihjäl på en matfestival i Gilroy, i Kalifornien.

Enligt organisationen Gun Violence Archive har 8 734 personer skjutits ihjäl i USA hittills i år och 17 308 har skadats.

254 av de dödade har mist livet i någon av de 251 masskjutningar som inträffade till och med den 4 augusti. En masskjutning definieras som en händelse där minst fyra personer har skottskadats eller dödats. Där inräknas inte skytten.

Under förra året inträffade 340 masskjutningar i USA, och totalt 14 769 dog till följd av vapenvåld.

Källa: Gun Violence Archive

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning