Skjuten varg upprör känslor – jägare hotas

Illustrationsbild. Bild: Mostphotos

Känslorna svallar på sociala medier efter att polisen skjutit en varg i Egentliga Finland på lördagen. Nu försvarar sig polisen och kräver rättning i leden – det är myndigheternas plikt att eliminera sådana risker.

En varg som strukit omkring i tätt bebyggda bostadsområden i Lundo och Pikis sköts av polis på lördagen. Det skulle man inte ha gjort, anser många på sociala medier. Nu försöker polisen gjuta olja på vågorna.

– Alla kommentarer har inte varit sakliga och de har inte byggt på fakta. I en del kommentarer har man till och med hotat de jägare som deltagit i vargjakten, skriver polisen i Sydvästra Finland i ett pressmeddelande, och uppmanar debattörerna att hålla sig till sak.

Beslutet att skjuta vargen fattades av en polis i ledande ställning, och också viltvårdsexpertis hade konsulterats i frågan. Polisen fick handräckning i själva jakten av jägare som handlat med tillstånd och under ledning av polisen.

– Det går alltid att kritisera och ifrågasätta polisens handlande, men att kränka eller hota personer som bistått polisen med handräckning är inte passande, skriver polisen.

Vargen som sköts hade betett sig otypiskt och verkade lida av skabb. Den hade rört sig mellan höghus och på motionsstigar i områden där det rör sig mycket folk med barn och husdjur. Som närmast hade den varit bara fem meter ifrån en människa.

Polisen påpekar att det arttypiska beteendet för storvilt och andra vilda djur är att undvika människor och bosättning.

– Det hot eller den upplevelse av verkligt hot som det innebär då ett stort rovdjur rör sig i områden där folk bor och rör sig är en sådan säkerhetsrisk som myndigheterna är förpliktade att åtgärda, skriver polisen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning