Skippa pappret – nu kan du få meddelande om rösträtt digitalt

Nu kan du få meddelande om rösträtt till Riksdagsvalet 2019 digitalt. Bild: SPT/Catariina Salo

Riksdagsvalet 2019 är det första val där medborgare kan få meddelande om sin rösträtt digitalt. Det kräver att man tar ibruk tjänsten på Suomi.fi senast den 22 februari.

Befolkningsregistercentralen meddelar att man kommer att skicka ut cirka 4 470 000 meddelanden om rösträtt i riksdagsvalet. Det är alla röstberättigade vars adress finns i befolkningsdatasystemet.

Årets nyhet är att väljaren själv kan gå in och beställa meddelandet digitalt. På det viset sparas skattepengar som annars skulle gå till tryck- och portokostnader.

Meddelande om rösträtt skickas senast den 28 februari till dem som har tagit i bruk tjänsten på Suomi.fi. Per post skickas meddelandet senast den 23 mars.

På det digitala meddelandet står vilken vallokal som gäller på valdagen och det finns också en förteckning över förhandsröstningsställen i den egna valkretsen.

Det går att rösta utan meddelandet om rösträtt. Det enda som behövs är att dyka upp på röstningsstället tillsammans med ett identitetskort som utfärdats av polisen, pass eller körkort.

Gör så här för att börja använda Suomi.fi-meddelanden

För att börja använda Suomi.fi-meddelanden behöver du nätbankskoder, mobilcertifikat eller certifikatkort.

Logga in i tjänsten på adressen https://www.suomi.fi/meddelanden.

Ge ditt samtycke till elektronisk kommunikation. Uppge även den e-postadress dit du vill att meddelanden ska skickas.

Du kan också ladda ner Suomi.fi-applikationen i Google Play eller App Store.

När du börjar använda Suomi.fi-meddelanden ger du samtidigt ett allmänt samtycke till att alla myndighetsmeddelanden kan skickas till dig elektroniskt via tjänsten Meddelanden.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning