Skidstjärnor tog avsked av Skofterud

Arkivbild från 2012. Det norska damstafettlaget som segrade i världscupens deltävling i Gällivare. På bild Therese Johaug (från vänster), Vibeke Skofterud, Marit Bjørgen och Martine Hagen Ek. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Många norska skidstjärnor fanns på plats i Eidsbergs kyrka för att ta avsked till Vibeke Skofterud. Den 38-åriga skidåkerskan omkom i en vattenskoterolycka för drygt en vecka sedan.

På plats i kyrkan fanns bland annat Marit Bjørgen, Therese Johaug och Kristin Størmer Steira. Tillsammans med Skofterud tog de OS-guld i stafett 2010 i Vancouver och VM-guld i stafett på Holmenkollen 2011.

Inför de 450 personerna i kyrkan höll Skofteruds mor och bror samt flickvännen Marit Stenshorne korta tal till Skofterud.

– Vibeke, du är min käresta, du gjorde mig lycklig. Tack för att jag fick lov att älska dig, sade Stenshorne.

Förre landslagstränaren Åge Skinstad höll också tal.

– Rent sportsligt var du nog den största talang jag sett, sade Skinstad.

– Aldrig tidigare hade jag sett en åkare åka klassiskt på det sättet du gjorde. Aldrig har jag sett någon glida så avslappnat över snön.

Skidåkarna Bjørgen, Johaug, Størmer Steira och Ingvild Flugstad Østberg bar ut kistan tillsammans med Skofteruds far och bror.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning