Skidstjärnan överlevde cancern – löpte maraton i New York

Kikkan Randall är USA:s mest framgångsrika skidåkare. Bild: Patrick Semansky/AP

OS-vinnaren Kikkan Randall klarade sin målsättning i New York City Marathon.

Det var bara några månader efter att Kikkan Randall, 36, avrundat sin karriär med ett OS-guld i lagsprinten i Pyeongchang som hennes liv tog en allvarlig vändning. Hon upptäckte en knöl i sitt bröst som visade sig vara bröstcancer.

Hon hade ursprungligen planerat att delta i legendariska New York City Marathon i november 2018, men cancern förändrade planerna. Cancerbehandlingen avslutades för ett år sedan, efter en operation och sex omgångar av cellgiftsbehandling.

I helgen förverkligade USA:s mest framgångsrika skidåkare sin dröm då hon korsade mållinjen i New York. Hon hade som mål att springa under 3 timmar och klarade det galant med sluttiden 2.55,12.

– Jag sprang säkert lika fort i dag som jag skulle ha gjort för ett år sedan om jag inte haft cancer, säger hon enligt NBC.

– Cancer är en del av min historia, men det är inte det som definierar mig. Jag älskar att vara en idrottare och möta utmanande målsättningar.

Randall ville också stödja Aktiv against Cancer (Aktiv mot kreft), en välgörenhetsorganisation som grundades av den legendariska norska löparen Grete Waltz. Waltz avled i cancer 2011.

– Det är överraskande hur många likheter det finns mellan att vara en idrottare och att vara en cancerpatient. Som idrottare var jag alltid mycket försiktig för att inte bli sjuk. Jag tvättade alltid mina händer, undvek allmänna platser, allt sådant. Man måste få tillräckligt med sömn och äta rätt, säger Randall till Anchorage Daily News.

– Man måste gå igenom en stor process ett steg i taget. Jag använde mig faktiskt delvis av samma metoder och inställning som jag använde som idrottare för att ta mig igenom min behandling.

Kikkan Randall vann OS-guld i lagsprint i Pyeongchang 2018 tillsammans med Jessica Diggins. Det var USA:s första OS-guld i längdåkning. År 2013 tog samma duo USA:s första VM-guld i lagsprinten i Val di Fiemme. Randall vann också VM-brons i den individuella sprinten i VM i Lahtis 2017 samt VM-silver i den individuella sprinten i VM i Liberec 2009.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning