Skidstjärna slår larm efter rullskidsolyckan – "Livsfarligt"

Det går ofta undan i rullskidlopp. Arkivbild, Bild: AP/Nikolas Giakoumidis

Sveriges skidåkare Frida Karlsson var med om en allvarlig olycka. Nu höjs röster om riskerna med rullskidor.

I somras föll Sveriges nya skidstjärna Frida Karlsson ordentligt med rullskidorna under Toppidrottsveckan i Norge. Gummit släppte från hennes lånade rullskidor och hon åkte av vägen ut i gräset.

– Vi kunde lika gärna ha sett slutet på karriären. Hon kunde ha brutit nacken i det där fallet. Det var livsfarligt, sade hennes mamma Mia Karlsson till Aftonbladet.

– Hon hade tur i oturen som föll på gräs. Men hon är blåslagen. Blå på halsen och knäna och armbågarna. Och hon drog med sig Nora Ulvang i fallet också.

Mäkäräinen skadad

Olyckan berodde i det här fallet på att arrangörernas rullskidor var dåliga. Tillverkaren har bett om ursäkt. Men det har också bidragit till en diskussion om hur farliga rullskidloppen har blivit.

– Det är bara en tidsfråga när vi har en riktigt otäck olycka, säger den norska landslagsstjärnan Emil Iversen till NRK.

– Jag tar det lugnt i nedförsbackarna. Jag kunde ha kämpat om en pallplacering i toppidrottsveckan men jag vill inte ta några chanser. Du kan förstöra hela livet, det har gått för långt.

Nyligen skrev finska skidskyttestjärnan Kaisa Mäkäräinen på Instagram att hon skadat sig efter att ha fallit omkull med rullskidorna. Det gör ont att gå, skrev hon.

"Kan bli blodigt"

Skidåkarna tränar med rullskidor under somrarna, inget nytt där. Tävlingarna är dock annorlunda än riktig skidåkning, farterna är lika höga, men asfalten är stenhård.

– Vissa rullskidlopp är livsfarliga, säger Iversen.

Vegard Ulvang, den före detta skidstjärnan som numera är chef för internationella skidförbundet FIS längdkommitté är bekymrad över utvecklingen. Han påpekar att farterna kan stiga till över 70 kilometer i timmen, vissa banor har branta kurvor och i masstarterna kan det vara över hundra deltagare.

– Också med rullskidor som fungerar så kan det bli blodigt om någon faller omkull och drar med sig de andra.

"Överraskande lite"

Finlands landslagschef Matti Haavisto har själv kört några rullskidlopp i sommar. Han är medveten om riskerna.

– I synnerhet i herrarnas masstarter är det grym fart och många deltagare, men överraskande sällan händer det olyckor. Deltagarna är ändå så skickliga, säger han till HBL.

– Farterna är hårdare i cykling, och där händer det alltid nu och då olyckor, men det går inte så fort med rullskidor. Alltid har det hänt att någon faller, men lyckligtvis har det sällan blivit något värre än skrubbsår. Men man ska absolut ha hjälm.

I Finland, Norge och Sverige använder deltagarna oftast arrangörernas rullskidor. De har inte så snabba däck, så farterna blir inte heller så höga.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning