Skidsporternas genrep ställs in – hur går det med OS i Peking?

Riitta-Liisa Roponen och de andra landslagsåkarna tvingas klara sig utan genrep i de olympiska spelen – om ens de blir av som planerat. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Världscupen i Planica är inställd på grund av coronapandemin.

Världscupen i Les Rousses inkommande helg blev redan inhiberad på grund av coronasituationen i Frankrike. Nu är också världscupen i slovenska Planica följande helg inställd. Det betyder att nästa evenemang i längdåkning, backhoppning och nordisk kombination är OS i Peking – om inte förstås OS också blir inställt.

Internationella skidförbundet FIS överväger om deltävlingarna i Planica kan ordnas någon annanstans. I längdåkning skulle man tävla i skiathlon och klassisk sprint.

I synnerhet skiathlon var den sista möjliga chansen att ge ett formbesked med tanke på OS i Peking. Landslagsledningen valde att ännu inte ta ut resten av truppen efter FM, utan ville ge skidåkare som Markus Vuorela, Ristomatti Hakola och Eveliina Piippo en sista chans att visa upp sig.

Hakola lär vara klar för OS i vilket fall som helst efter en övertygande seger på 15 km klassiskt i FM i Imatra. Detsamma gäller Joni Mäki, som tog sig till final i världscupen i Ruka i november, och som vann fristilssprinten i FM. Båda har varit ur spel på grund av skada eller sjukdom. Även Perttu Hyvärinen kan anses vara klar med stöd av sina meriter förra säsongen. Däremot är läget sämre för Markus Vuorela, som inte kunnat tävla internationellt i vinter på grund av en vristfraktur i höstas. I praktiken gjorde Vuorela och Remi Lindholm upp om den sista OS-platsen, vilket innebär att det blir Lindholm som åker till Peking. Finland har sex herrplatser, och Iivo Niskanen och Lauri Vuorinen är redan uttagna.

Eveliina Piippo och Riitta-Liisa Roponen har inte heller övertygat då de fått tävla tidigare i vinter. Piippo fick inte starta och Roponen tvingades avbryta i Tour de Ski. Då lär det bli Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo och eventuellt Jasmin Kähärä som får göra Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski sällskap i OS.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning