Skidsporten öppnar upp för kvinnor

Julia Kykkänen representerade Finland i backhoppning i OS i Pyeongchang. Snart är det också möjligt för kvinnor att tävla i nordisk kombination.Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Herrarna har tävlat i nordisk kombination sedan slutet av 1800-talet. I Oberstdorf 2021 är det äntligen kvinnornas tur att få VM-tävlingar i grenen.

Internationella skidförbundet (Fis) tog beslutet på den pågående kongressen i Grekland, där det även bestämdes att det införs en lagtävling i backhoppning för kvinnor.

– Det är på tiden att backhoppningen får fler VM-tävlingar för kvinnor, och vi är glada för att kvinnorna släpps in i kombinationen. I framtiden ska det vara samma möjligheter för alla oavsett kön. Efter dagens goda signaler från Fis-kongressen ser vi positivt på det", säger Erik Røste, ordförande i det norska skidförbundet.

Det finns en liten chans att båda grenarna finns med på VM-programmet redan i Seefeld nästa år, men det är upp till arrangören att bestämma.

TT

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22