Skidsporten öppnar upp för kvinnor

Julia Kykkänen representerade Finland i backhoppning i OS i Pyeongchang. Snart är det också möjligt för kvinnor att tävla i nordisk kombination. Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Herrarna har tävlat i nordisk kombination sedan slutet av 1800-talet. I Oberstdorf 2021 är det äntligen kvinnornas tur att få VM-tävlingar i grenen.

Internationella skidförbundet (Fis) tog beslutet på den pågående kongressen i Grekland, där det även bestämdes att det införs en lagtävling i backhoppning för kvinnor.

– Det är på tiden att backhoppningen får fler VM-tävlingar för kvinnor, och vi är glada för att kvinnorna släpps in i kombinationen. I framtiden ska det vara samma möjligheter för alla oavsett kön. Efter dagens goda signaler från Fis-kongressen ser vi positivt på det", säger Erik Røste, ordförande i det norska skidförbundet.

Det finns en liten chans att båda grenarna finns med på VM-programmet redan i Seefeld nästa år, men det är upp till arrangören att bestämma.

TT

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning