Skidspår, isbanor och museer lockar sportlovslediga barn

Utbudet av sportlovsprogram är digert – i huvudstadsregionen kan barnen välja på allt från pulkaåkning och skidturer i välpreparerade spår till bullabakning och konsolspel på ungdomsgårdar. Bild: -

Det länge efterlängtade sportlovet är här. För en gångs skull bjuder februarivädret på natursnö så att alla sportlovslediga barn kan åka pulka, skidor och skridskor ute. Det ordnas motionsjippon, kurser, verkstäder och guidningar på många håll i huvudstadsregionen under den kommande veckan.

Tack vare rikliga snöfall under de senaste veckorna har idrottstjänsterna runtom i huvudstadsregionen kunnat köra upp tiotals kilometer skidspår. I vilket skick de olika spåren är kan var och en kolla på webbplatsen ulkoliikunta.fi som uppdateras regelbundet. De gröna spåren är i bra skick, medan det råder snöbrist längs de rödmarkerade spåren.

För den som vill åka skridsko är läget ypperligt, det finns ett hundratal isade skidskobanor i regionen som plogas regelbundet. De finns oftast i idrottsparker och på skolgårdar och det är fritt att använda dem. Den som föredrar en blankputsad is kan välja mellan ett tiotal konstisbanor och då kostar inträdet några euro. Skidskoplanerna finns utmärkta på samma karta som skidspåren.

Akrobatik och curling

Om vintersport inte lockar alla dagar under sportlovet kan barn i lågstadieåldern pröva på innegrenar i Tölö sporthall varje vardag under sportlovet mellan klockan 11 och 14. Då ordnar Helsingfors stads motionstjänster tillsammans med en rad idrottsföreningar evenemanget Easysport. Programmet fokuserar mera på att deltagarna ska ha roligt än på de idrottsliga prestationerna. Utbudet varierar något från dag till dag, men det utlovas bollsporter, dans, akrobatik, boxning och gymnastik dagligen. På måndag blir det lejondans och på tisdag en extrembana för löpning. Inträdet till idrottshallen är 1,50 euro per barn.

I Esbo ordnas motsvarande motionsprogram i Esport arena i Hagalunds idrottspark klockan 10–15. Där kan man förutom bollsporter och hoppslott också pröva på curling, fäktning, parkour och yoga. Inträdet är fritt.

På onsdag eftermiddag från klockan 15 ordnas ett vinterjippo som passar för hela familjen i Svedängens friluftsområde. Där ordnas skidtävlingar, skridskoskola, skidland och intresserade får pröva på snöskor. Det finns också möjlighet att bekanta sig med ett urval motorfordon, allt från pistmaskin och snöskoter till brandbil.

Brädspel och relationer

För många tonåringar betyder sportlov megatillställningen Reaktori, som traditionellt ordnas i slutet av sportlovsveckan i Helsingfors mässcentrum. I år är huvudstadsregionens största ungdomsgård Reaktor öppet den 21–23 februari och där kan besökarna pröva på allt från pysselverkstäder av alla slag till fartfyllda sportgrenar.

Reaktori ordnas av ungdomsverksamheten i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla tillsammans med en rad föreningar, organisationer och aktörer som jobbar med unga.

En snabb blick på programmet avslöjar att tonåringar exempelvis kan pröva på att rappa, göra animationer, spela pc- och konsolspel, samlas kring brädspel, testa sin Europakunskap, dekorera tygkassar och fotoramar, spela frisbeegolf, fotboll och basket eller fundera på vad som gör ett förhållande till fungerande. Plus mycket mera.

Redan i början av veckan håller de lokala ungdomsgårdarna öppet och de har laddat upp med extra mycket program inför den lediga veckan.

– Under sportlovet ordnar vi en massa utfärder och målsättningen är att locka sådana unga som vanligtvis inte besöker ungdomsgårdarna. Vi kommer att baka fastlagsbullar, besöka pulkabacken och ordna FIFA-turneringar på spelkonsoler. Ungdomsgårdarna i Vanda riktar sig till unga i åldern 9–17 år och inträdet är fritt, säger Riikka Åstrand som är chef för ungdomstjänsterna i Vanda.

Varierande verkstäder

Trafikparken i Dal håller öppet klockan 9-15 under sportlovet och då får barn tillsammans med en vuxen bekanta sig med trafikmärken och åka trampbil. Varje heltimme ordnas trafikundervisning och det lönar sig att ta egen hjälm med.

Också många museer har skräddarsytt program för sportlovsveckan, som bildverkstad på Tekniska museet, djurlotto på Naturhistoriska museet, 3D-verkstad på Bibliotek 10, konstverkstad på Ateneum och framtidsverkstad på Annegården.

I många simhallar ordnas specialprogram, som handledning i simhopp och snorkling.

Kulturhusen bjuder under veckan på gratis filmförevisningar, exempelvis i Kannbro i Esbo kan man se Bamse och Vaiana och i Sellosalen en Risto Räppääjä-film.

Glims gårdsmuseum i Esbo ordnar guidningar och pysselverkstäder dagligen under sportlovsveckan. På onsdag klockan 13 hålls en svenskspråkig guidning om djuren i Esbo, där besökarna får höra mera om museets specialutställningar.

Mera info om programmen finns på de olika städernas webbplatser:

www.esbo.fi/sv-FI/Programtips_for_sportlovsveckan,

www.hel.fi/uutiset/sv/helsingfors/aktivetsmojligheter-under-sportlov

www.vantaa.fi/uutisia/varhaiskasvatus_ja_koulutus

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning