Skidskytten Hanna Öberg får svenska Bragdguldet: "Känns jättehäftigt"

Hanna Öberg vann guld och silver på OS i Pyeongchang. Nu har hon också fått Bragdguldet. Bild: TT-SvD/Lars Pehrson

Sensationellt OS-guld och silver i Pyeongchang.Nu får Hanna Öberg ännu en medalj till sitt prisskåp – Svenska Dagbladets bragdguld.

– Jag vet inte om man kan få ett så mycket finare pris, säger Hanna Öberg.

Skidskytten Hanna Öberg får 2018 års Bragdguld, och blir därmed den andra skidskytten genom tiderna (Helena Jonsson (Ekholm) den första 2009) att föräras med en bragdmedalj.

– Det är jättestort. Det är ett jättefint pris, jag vet inte om man kan få ett mycket finare pris för det jag har gjort. Det känns verkligen jättehäftigt, säger Hanna Öberg, med en blombukett i famnen, i en tv-intervju med Svenska Dagbladet från slovenska Pokljuka, där det svenska skidskyttelaget befinner sig för världscupstävlingar.

– Det är lite svårt att greppa. Det är ett jättestort och fint pris och att jag ska få det… Det är ungefär lika häftigt som att vinna OS-guld nästan.

Hyllar laget

Den 22-åriga skidskytten gick från okänd till känd på några timmar för den svenska idrottspubliken när hon sensationellt vann guld på vinter-OS i Pyeongchang tidigare i år.

– Det var en helt perfekt dag för mig. Jag gjorde ett perfekt lopp. Jag har aldrig åkt så fort och jag har bara skjutit så bra vid ett enda tillfälle förut. Det loppet med OS-guldet var verkligen något extra för mig, säger Öberg när hon minns tillbaka till den där dagen i Sydkorea.

Förutom det individuella guldet i distans så var även Öberg en bidragande orsak till OS-silvret i stafetten. Just laginsatsen är något hon framhäver i sin bragdintervju.

– Jag tror att det (laget) betyder nästan allt. Att vi som lag kunde prestera så himla bra. Det här är inte bara mitt pris utan det är hela landslagets. Utan dem hade jag inte kunnat ta det här OS-guldet.

Nu kan hon alltså även addera Bragdguldet till sin prissamling. Priset delas ut på Idrottsgalan i Globen i Stockholm den 21 januari.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning