Skidsäsongen kör i gång – så här kan du se längdåkning i vinter

Anne Kyllönen försvarar sin seger i sammandraget i finska cupen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Yle, Viaplay och Eurosport har delat upp tv-rättigheterna för den inkommande skidsäsongen.

Skidsäsongen inleds med sprint och stafett i Vuokatti i helgen. Två av de mest bekanta namnen för den stora publiken i lördagens fristilssprint är Anne Kyllönen och Joni Mäki, som båda försvarar sin seger i den totala cupen.

I övrigt sparar de största stjärnorna krutet i det här skedet av säsongen. Banprofilen i Vuokatti är notoriskt enkel, vilket kan leda till oväntade resultat. En del, som Iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski och Alexander Ståhlberg, inleder säsongen först om en vecka i den traditionella premiären i Olos.

För skidåkarna i B-landslaget och U23-landslaget är de första deltävlingarna i finska cupen ändå mycket viktiga, för det är på basis av dem som landslagsledningen tar ut trupperna till världscupen i Ruka i slutet av november och skandinaviska cupen i Beitostølen i december. Bland annat IF Minkens Julia Häger, Pargas IF:s Anni Lindroos, och Imatran Urheilijats Remi Lindholm hör till dem som vill visa upp sin bästa sida.

Finska cupen visas som förut av Yle, som kommit överens med Viaplays ägare NENT Group om att dela på tv-rättigheterna för alla deltävlingar i finska cupen samt FM. Det går alltså också att se finska cupen och FM på Viaplay, som bland annat rekryterat Sami Jauhojärvi som expertkommentator.

TV-rättigheterna är lite mer komplicerade än förut. NENT Group köpte tv-rättigheterna till världscupen för två år sedan, men har kommit överens med Yle om att dela med sig av en del av tv-rättigheterna. Viaplay visar hela världscupen, frånsett deltävlingarna i Davos och Lenzerheide i december, medan Yle visar världscupens deltävlingar i Ruka, Lillehammer, Davos, Lenzerheide, Oberstdorf, Planica, Lahtis, Drammen, Oslo och Tjumen.

Det betyder bland annat att endast Yle visar de två första deltävlingarna i Tour de Ski i schweiziska Lenzerheide, att både Yle och Viaplay visar de följande två deltävlingarna i Oberstdorf, medan bara Viasat visar de två sista deltävlingarna av Tour de Ski i Val di Fiemme.

Viaplay visar också med ensamrätt deltävlingarna i Dresden i december, Les Rousses i januari och Falun i mars. Det betyder att den som vill se hela skidsäsongen måste ha tillgång till Viaplays betaltjänster.

I februari är det OS i Peking. Yle och Discovery Finland har också kommit överens om att dela på tv-rättigheterna, så OS-längdåkningen visas både av Yle och TV5 eller Eurosport. I OS är det bara damernas och herrarnas ishockey som visas exklusivt av Discoverys kanaler, TV5 och Eurosport.

Världscuperna i nordisk kombination, backhoppning, alpinåkning, freestyle och snowboard visas också till stor del både av Yle och Viaplay. Världscupen i skidskytte visas av Yle och Eurosport.

6.–7.11. Vuokatti, finska cupen, Yle/Viaplay

20.–21.11. Taivalkoski, finska cupen, Yle/Viaplay

26.–28.11. Ruka, världscupen, Yle/Viaplay

3.–5.12. Lillehammer, världscupen, Yle/Viaplay

11.–12.12. Davos, världscupen, Yle

18.-19.12. Dresden, världscupen, Viaplay

28.–29.12 Lenzerheide, världscupen (Tour de Ski), Yle

31.12.–1.1. Oberstdorf, världscupen (Tour de Ski), Yle/Viaplay

3.-4.1. Val di Fiemme, världscupen (Tour de Ski), Viaplay

7.–9.1. Imatra, FM, Yle/Viaplay

14.-16.1. Les Rousses, världscupen, Viaplay

18.–19.1. Vanda, finska cupen, Yle/Viaplay

22.–23.1. Planica, världscupen, Yle/Viaplay

4.–20.2. OS i Peking, Yle/Eurosport

24.2. Helsinki City Sprint, Yle

26.–27.2. Lahtis, världscupen, Yle/Viaplay

3.3. Drammen, världscupen, Yle/Viaplay

5.–6.3. Oslo, världscupen, Yle/Viaplay

11.-12.3. Falun, världscupen, Viaplay

18.–20.3. Tjumen, världscupen, Yle/Viaplay

26.–27.3. Ruka, finska cupen, Yle/Viaplay

1.–3.4. Rovaniemi, FM, Yle/Viaplay

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning