Skidläraren som blev svensk it-ikon

En transparent, pålitlig och personlig webbtjänst dit biståndstagare i Afrika inte behöver återvända för att få hjälp på nytt – det gjorde Malin Cronqvist till Årets it-kvinna i Sverige 2017. Bild: Ari Luostarinen

Help to help är smart it-teknologi för bättre bistånd i Afrika. Kvinnan bakom idén, Malin Cronqvist, blev i fjol Årets it-kvinna i Sverige.

STOCKHOLM Malin Cronqvist, 30, har samlat på sig en hel serie utmärkelser som it-aktivist. Senast blev hon utnämnd till Årets it-kvinna i Sverige 2017.

– Jag blev överraskad när jag fick ett it-pris, säger hon. Jag är ju ingen programmerare, så först var jag inte helt bekväm med titeln.

Utanför de stora fönstren till en stor glasad byggnad mest för it-företag i Stockholm glider färjorna buttert in genom iskrosset mellan Lidingö och Värtahamnen.

På seminariet sitter enbart kvinnor. Många av dem är i Stockholm för kvinnodagens stora teknologikonferens Women in Tech. I år sålde den slut på 90 sekunder, mot sju minuter i fjol.

Från gråvintern över hamnområdet är steget långt till solen och sandstränderna i Matema vid Malawisjön i sydvästra Tanzania, en liten ort som lever av fiske och jordbruk med tonvikt på kakaobönor.

Hit åkte Malin Cronqvist för åtta år sedan för att göra någonting mellan passen som skidlärare i Åre. År 2010 var hon arg. Bistånd och insamlingar hade dragit på sig stora skandaler i Sverige. Röda Korsets svenska insamlingschef åkte senare i fängelse för att ha dragit in, men sedan också försnillat miljoner kronor.

"De ska inte behöva oss igen"

– Tanzania har alla naturresurser och förutsättningar för turism, säger Malin Cronqvist. Men ju mera man tar reda på om landet desto tydligare ser man hur biståndet, också från Sverige, korrumperas.

Den biståndsorganisation hon själv ville se skulle basera sig på tre saker: självhjälp, transparens och att man personligt kollar att pengarna går fram. Givarna skulle själva kunna se hur de skapar största verkan för sina pengar.

Help to help fick en webbportal där givare bland studenters offentliga profiler kunde välja vem de ville stödja. Sedan starten har 127 studenter i Tanzania och Uganda fått stöd via modellen.

Help to help är ingen stor organisation, men snarare en effektiv sådan. Malin Cronqvist visar siffror på både resultat och ringar på vattnet. Hittills har 60 stipendiater tagit en examen och 99 procent avslutat sina studier, Åtta av tio som själv fått hjälp med studieavgifterna betalar i dag för sina syskons studier i Tanzania. Sex av tio har ökat sina familjers inkomster.

– Och vårt mål är att de inte ska behöva oss igen, säger hon.

Men gör inte systemet det möjligt att någon i Afrika fortfarande kan lura givare här på pengar?

– Den risken finns alltid i ett land där korruption är vardag. En del har ljugit för oss när de har velat komma med i programmet. Men vi kollar dem med deras universitet, vi följer upp deras berättelser med riktade frågor, studieframsteg, betalningshistorik... Vi tar ansvar för alla som exponeras hos Help to help.

Help to help gör inte så mycket väsen av sig, "för vi skulle drunkna i ansökningar". Men snart jobbar man i tre afrikanska länder, Tanzania, Uganda och Kenya.

Under vägen började Malin Cronqvist också ingenjörsstudier i industriell ekonomi vid Kungliga tekniska högskolan KTH i Stockholm.

– Men jag blev aldrig klar, säger hon. Och det är kanske lite konstigt att en drop-out som jag arbetar för att andra i världen ska avsluta sina studier...

Malin Cronqvists Help to help planerar att före år 2020 utbilda 100 kvinnor som it-mentorer och att ge 10 000 kvinnor grundläggande it-kunskaper. Bild: Help to help - Kristofer Persson

It-läger om Excel och Word

En examen är ändå inte allt, inte heller i Tanzania. Ofta finns det inte jobb, särskilt inte för akademiskt utbildade kvinnor. Nästa utmaning för Help to help var att många av dem inte kunde någonting om datorer och it.

Så man startade it-läger för kvinnor som fick lära sig basprogram som Powerpoint eller Excel eller att komma ut på internet. För många som hade vant sig vid att skriva sina studiearbeten för hand och lämna in dem till någon som för några tusen tanzaniska shilling skrev rent dem på skrivmaskin var steget till att skriva själv på Word stort.

– Många av dem hade aldrig skrivit ett mejl. Och för någon var det en stor grej att göra en mapp på datorn, fylla den med dokument, flytta mappen till en usb-sticka och upptäcka att allting senare dessutom fanns kvar.

Help to help planerar att före år 2020 utbilda 100 kvinnor som it-mentorer och att ge 10 000 kvinnor grundläggande it-kunskaper. Malin Cronqvists eget svenska it-pris får också ett avtryck i Tanzania. I år ska någon utses till Årets it-kvinna i Tanzania 2018.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning