Skidförsäljningen blomstrar i snöstormen: "En coronavänlig motionsform"

Försäljaren Mika Nordström vid Kalle Sport säljer klart mera klassiska skidor än fristilsskidor just nu. Det beror på de tämligen nya skinnskidorna som har fått motionärerna att förnya sin utrustning, speciellt nu när naturen bjuder på skidföre i snart sagt varje park. Bild: Cata Portin

Det är bråda dagar i sportaffärerna just nu. Snö på marken betyder automatiskt en större efterfrågan på vintersportartiklar. Dessutom är skidåkning en rätt virussäker motionsform.

Snön vräker ned över Helsingfors med sällan skådad intensitet på tisdag förmiddag. Den friska vinden får snöflingorna att yra runt i alla riktningar. Trottoarer och körfiler är fulla med nysnö och trafiken sniglar sig sakta fram längs Köpingsvägen i Södra Haga. Den första kunden rycker i dörren vid Kalle Sport redan tio i tio och frågar om det går att lämna in en skidpåse med skidor för service. Köpmannen Heikki Klemetti står redo för en intensiv arbetsdag och öppnar ytterdörrarna i förtid.

– Det är högsäsong nu, en kombination av coronarestriktioner och snöfall får folk att längta ut till skidspåren. Skidåkning är en coronavänlig motionsform, speciellt nu när vi får så här mycket natursnö i huvudstadsregionen. Staden kan dra upp skidspår längs motionsstigar runtomkring i Helsingfors, så det finns gott om utrymme för många motionärer att åka sidor nu, säger Heikki Klemetti.

Han och kollegerna på Kalle Sport, som är en renodlad specialaffär för längdskidåkning, drar en lättnadens suck över snöfallet. Förra vintern var en katastrof för skidbutiker – under den snölösa vintern var det bara skidjuniorer och proffs som förnyade sin utrustning. Nu är det full rulle i butiken, allt från unga vuxna till aktiva seniorer, samtliga klädda i munskydd, kommer in för att prova nya pjäxor, ställa frågor om de ytterst populära skinnskidorna eller för att köpa valla.

Att välja rätt par skidor handlar om mer än rätt längd – skidorna måste väljas utifrån skidåkarens vikt för att de ska fästa och glida i rätt ögonblick. Försäljaren Jasse Juvanen hjälper en kund vid Kalle Sport i Haga att pröva ut ett lagom styvt par skidor. Bild: Cata Portin

– Sedan skinnskidorna kom ut på marknaden för några år sedan har vi sålt mest skinnskidor, de utgör kanske upp till 70 procent av alla sålda skidor. Tack vare dem har den klassiska skidstilen återfått sin popularitet, efter många år då folk helst åkte fri stil. Skinnskidor fungerar i alla slags väder, de är bekymmerslösa och ger fäste utan att man behöver lära sig att valla, förklarar försäljaren Mika Nordström och visar upp ett par skinnskidor.

Bekymmersfritt med skinnskidor

Skinnskidor (karvapohjasukset på finska) har en slags stighud fastmonterad på undersidan, så att skidan ger bra fäste när man sparkar bakåt, men glider ändå framåt. Med detta skinn försvinner behovet av fästvalla, skidorna är redo att användas genast, i alla väder. Skinnet behöver bara rengöras ett par gånger per vinter, beroende på i hur smutsig snö man har åkt skidor.

För att skidan ska fungera optimalt måste dess styvhet vara rätt för användaren.

– Skinnskidorna är lätta att använda, det är bekymmersfritt att åka när man inte behöver grubbla på fästet. Det förklarar nog skidornas popularitet. De här fungerar i alla väder, bortsett från riktigt hårda och isiga spår, då fäster skinnet inte så bra, säger Nordström.

Skinnskidorna har revolutionerat skidåkningen – åt det klassiska hållet. Med skinnskidor får man bra fäste utan fästvalla. Bild: Cata Portin

Bortsett från dessa nya skinnskidor är längdskidåkning ingen trendsport där man måste skaffa de nyaste modellerna och materialen för att hänga med. Mika Nordström försäkrar att ett par välvalda skidor behåller sin spänst och styvhet i 10-20 år även om man skulle åka tusen kilometer per vinter.

Vikten, inte längden

När det ändå är dags att förnya sina laggar är det inte skidåkarens längd som är det avgörande, utan vikten.

– Längden på skidorna är mera en smaksak, man kan bra åka skidor med lite för långa eller för korta skidor. Men för att skidan ska fungera optimalt måste dess styvhet vara rätt för användaren, man ska orka trycka skidans mittparti mot spåret vid varje spark, men skidan får inte vara så lös att den hasar i snön hela tiden, då bromsar den farten, säger Mika Nordström.

Pjäxor. Skidpjäxorna ska kännas bekväma och vara av rätt storlek för att skidåkningen ska kännas som en njutning. Hälen får inte glida upp i pjäxan när man böjer på benen, då får man skavsår. Fristilspjäxorna är höga och stöder vristen, de ska kännas stadiga runt foten. Klassiska pjäxor är låga vid vristen, och framför tårna bör finnas 0,5–1 cm tomt.

Skidor. Vid val av skidor är åkarens vikt viktigare än längden. Skidorna måste vara lagom styva, så att mittenpartiet inte släpar i snön när man ska glida framåt, men nog när man sparkar fart. Fristilsskidor är vanligtvis snäppet längre än åkaren, medan de klassiska skidorna kan vara 15-30 cm längre.

Stavar. I fristil använder man lite längre stavar än i klassisk stil, så vill man alternera mellan de båda stilarna behövs dubbelt upp också av stavar. I klassiskt ska stavarna vara axellånga (egen längd x 0,85) och i fristil bör de nå ungefär upp till örsnibben (egen längd x 0,9).

Valla. Både fristilsskidor och klassiska skidor behöver glidvalla för att skidåkningen ska löpa bra. Numera finns det flytande valla som är mycket lättare att applicera på skidan än vallaburkarna som ska smältas. Snabbvallan ska verka i åtminstone 10 minuter och sedan borstas den överflödiga vallan bort. Klassiska skidor utan skinn måste dessutom ha fästvalla under foten, den väljs enligt väder och temperatur och kräver att skidåkaren är påläst.

Service. Skidornas botten slits i användning, de får skråmor av stenar och annan smuts på spåret. Dessutom fylls porerna i bottenmaterialet småningom och då suger skidan inte i sig valla längre. Därför måste skidor slipas regelbundet, för en motionär räcker det med 1-2 års intervall. En vanlig skidservice innehåller slipning och glidvallning.

För att klara av att välja rätt styvhet i skidan kan det vara nödvändigt att ta hjälp av en expert på området. Det går inte att plocka med sig ett par skidor av lagom längd och önskat märke och tro att de fungerar i terrängen, man måste ställa sig på skidorna och låta försäljaren pröva ut rätt par. Det här gäller både fristilsskidor och klassiska skidor, även om det oftast är lättare att hitta ett passande par fristilsskidor.

Flytande snabbvalla

Valla är inget man klarar sig helt utan ens med skinnskidor – alla skidor måste underhållas för att de ska fungera optimalt i längden. Men också här har utvecklingen gått framåt. Numera säljs mest flytande valla som är snabb och lätt att sprida ut på skidan. Till det behövs inga andra redskap än en borste med vilken man avlägsnar överflödig valla efter att den fått torka en stund.

– Snabbvalla har nog funnits i åtta, nio år, men de första versionerna var säkert inte så bra. Numera fungerar flytande valla precis lika bra som traditionell valla på burk. Grovt taget kan man säga att det finns glidvalla för tre olika temperaturer – för köldgrader, omkring 0 grader och för plusgrader.

Med flytande valla går förberedelserna inför skidturen snabbt och lätt – vallan måste bara borstas bort efter att den torkat. Bild: Cata Portin

I elitkretsar har diskussionen om skidvalla kretsat kring fluor de senaste åren. Inför den pågående tävlingssäsongen 2020–2021 har Internationella skidförbundet FIS förbjudit användningen av fluorvalla. Också tillverkningen av fluorhaltig valla har nyligen förbjudits, men de får ännu säljas parallellt med fluorfri valla.

– Vi får se när användningen av fluorvalla förbjuds helt, antagligen först när de befintliga lagren har sålts ut, gissar skidförsäljaren Mika Nordström.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning