Skidförbundets nya verksamhetsledare: "Om vi tittar på allt som inte fungerar, tar det aldrig slut"

Ismo Hämäläinen säger att det behövs tålamod för att se resultat i elitidrott. "Fyra år är en kort tid", säger Skidförbundets nya verksamhetsledare. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Skidförbundets nya verksamhetsledare Ismo Hämäläinen ser möjligheterna. Nu ska han försöka lyfta finländsk skidsport.

Fasa över utmaningarna eller se möjligheterna? Skidförbundets nya verksamhetsledare Ismo Hämäläinen säger att han tror på det senare.

Det gick inte bra för Finland i de nordiska skidgrenarna den gångna vintern. Med tanke på det kan Hämäläinen ha nytta av sin hållning. Den 1 september inleder han sitt jobb i förbundet.

– Om vi använder tiden till att titta på allt som inte fungerar, tar det aldrig slut. Vi ska se möjligheterna, säga det rakt ut och agera. Då kan vi förverkliga dem.

Hämäläinen valdes enhälligt vid förbundsstyrelsens möte på tisdagen. Han efterträder Mika Kulmala på den höga posten i förbundet.

– Jag brinner för elitidrott och skidgrenar. Därför sitter jag här. Jag är tagen av att förbundet valde mig, säger Hämäläinen.

Haft många tränaruppdrag

Kulmala meddelade efter den gångna säsongen att han lämnar Skidförbundet. Han hade jobbat som verksamhetsledare sedan 2012.

Skidförbundets ordförande Markku Haapasalmi säger att rekryteringsprocessen inleddes i början av april. Fyra kandidater fanns med på slutet. Alla intervjuades och till slut föll valet på Hämäläinen.

– En sådan här process tar tid. För oss var det centralt att hitta en person som förstår elitidrott, är en god ledare och har ett brett nätverk av kontakter.

Hämäläinen har en tydlig bakgrund som tränare i längdåkning. Han har varit förbundskapten i Finland och Tyskland och personlig tränare för namn som Aino-Kaisa Saarinen och Jukka Keskisalo.

Hämäläinen tror inte att det vållar några problem. Han kommer inte att tassa in på andra personers ansvarsområden.

– Jag har min uppgift och jag litar på de som är tränare. De har sin uppgift. Det är en fråga om rollfördelning. Vi kommer givetvis att diskutera, men jag fokuserar på mitt arbete som verksamhetsledare.

"Balanserar alltid på en knivsegg"

Hämäläinen ska förverkliga den strategi som förbundet har ritat upp. I tidigare intervjuer har han också sagt att verksamhetsledaren ska representera Skidförbundet internationellt och se till att det finns resurser.

Det som intresserar vänner av längdåkning är ändå främst de finländska chanserna till framgång internationellt. Hämäläinen konstaterar att Skidförbundet ska klarlägga var Finland står och steg för steg lyfta grundnivån.

– Samtidigt ska man komma ihåg att man alltid balanserar på en knivsegg i elitidrott. I förra OS hade läget varit ett helt annat om Iivo Niskanen hade fått en förkylning eller Krista Pärmäkoski hade fallit.

Just nu arbetar Hämäläinen som ledare vid idrottsinstitutet i Vierumäki. Där har han varit chef för ett femtontal personer.

Skidförbundets ordförande Markku Haapasalmi betonar att Hämäläinens sex år i Vierumäki har gett en nyttig rutin av ledarskap.

– Där har jag lärt mig att leda människor. Människan har alltid stått i fokus för mig – i det här jobbet och i mina tränarjobb. Metoderna är lite olika.

Stort intresse för skidgrenarna

Hämäläinen tror att hans tränarerfarenhet är nyttig i det nya arbetet.

– Jag kan diskutera på en nivå som behövs för att kunna agera. Det blir inte diskussioner som är ditåt och sedan händer ingenting. Man måste klara av att prata klarspråk.

En första utmaning – eller möjlighet, som Hämäläinen ser på saken – är att få backhoppningen på fötter. Just nu är grenen nästan utrotningshotad i Finland när det gäller licenserade utövare.

– Vi måste granska om vi har grenkunskapen på rätt ställe och hur förhållandena ser ut.

Det enda som är säkert just nu är att den nya verksamhetsledaren har ett brinnande intresse för skidsport.

– Det kommer så mycket skidsport på tv att jag knappt hinner röra på mig under helgerna.

VM 2019: Ett brons.

OS 2018: Ett guld, ett silver, två brons.

VM 2017: Ett guld, ett silver, tre brons.

VM 2015: Ett brons.

OS 2014: Ett guld, två silver.

VM 2013: Ett brons.

Ålder: 54 år.

Bor i: Heinola.

Vald till Skidförbundets nya verksamhetsledare. Börjar jobba den 1 september.

Kommer från ett jobb som ledare vid idrottsinstitutet i Vierumäki. Har jobbat där i sex år.

Var tränare i Finlands längdlandslag mellan 2002 och 2006. Flyttade sedan till Tysklands landslag. Under tiden i Tyskland ledde han herrlaget i sprint och damlandslaget.

Har även varit personlig tränare till före detta längdåkaren Aino-Kaisa Saarinen och hinderlöparen Jukka Keskisalo.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning