Skidfesten kör i gång – här är de som ska fixa hemmafesten

VM i Lahtis startar i dag, onsdag och kommer igång på allvar på torsdag. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen och Matti Heikkinen möter de största förväntningarna i VM i Lahtis, men det finns många intressanta namn i Finlands lag. HBL presenterar VM-truppen.

Längdåkning

Krista Pärmäkoski

Pärmäkoski har varit i kanonform i vinter, men den nivån som räckte tidigare i vinter räcker inte till medalj i Lahtis. VM-genrepet i Otepää gav inga svar.

Laura Mononen

Gör sin klart bästa säsong, trots att Tour de Ski blev en besvikelse. Har potential till topp tio i skiathlon och den klassiska milen och blir troligen aktuell för stafettlaget.

Anne Kyllönen

Tekniskt fulländad klassisk skidåkare. Efter en svag säsongstart har Kyllönen glimtat till, men prestationerna präglas av ojämnhet.

Mari Laukkanen

Deltar åtminstone i sprinten. Farten finns där, men Laukkanen saknar erfarenhet och taktiskt kunnande. En svart häst för ankarsträckan i stafetten.

Kerttu Niskanen

Säsongens stora mysterium. Niskanen har lidit av överträningssymptom hela vintern och var sjuk efter FM, men har kapacitet för en topplacering på klassiska milen.

Aino-Kaisa Saarinen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Aino-Kaisa Saarinen

Den fjortonfaldiga OS- och VM-medaljören har inte övertygat i vinter, men ser ut att ha funnit den röda tråden i tid före VM. Saarinen är en grym mästerskapsåkare och en erfaren stafettåkare.

Andrea Julin

JVM gick åt skogen då Julin var febersjuk, men den begåvade IF Minken-åkaren har repat sig och får göra sin VM-debut i fristilssprinten.

Katri Lylynperä

Var också sjuk under JVM. En lovande sprintåkare som får chansen i sitt första VM i Lahtis.

Susanna Saapunki

Saapunki har gjort några lovande sprintlopp i vinter och får också pröva vingarna i VM-sammanhang i fristilssprinten.

Johanna Matintalo

Den färska JVM-medaljören skrällde i Otepää och knep en vakant plats i VM-laget. Före detta friidrottare som vunnit FM-guld på 800 meter. Inleder i skiathlon, samma sträcka där hon vann JVM-silver.

Leena Nurmi

Reserv.

Herrar

Iivo Niskanen. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Iivo Niskanen

15 kilometer klassiskt med intervallstart har stått på programmet två gånger i världscupen i vinter. Niskanen har varit etta och tvåa. Han hör till medaljkandidaterna på favoritsträckan också i VM.

Matti Heikkinen

Gör sitt livs bästa säsong i världscupen. Världsmästaren 2011 har aldrig förut varit så här jämn. Slåss om medaljerna i skiathlon och klassiska 15 km och är en outsider på femmilen.

Sami Jauhojärvi

Har varit ett steg efter hela vintern, men skidveteranen (han var med redan i Lahtis 2001) brukar vara som bäst i stora mästerskap – i synnerhet i stafetterna. Kan han och Niskanen upprepa undret i Sotji?

Perttu Hyvärinen

Skidtalangens stora genombrott låter vänta på sig, men han har gått framåt och tagit sina bästa placeringar i världscupen i vinter.

Lari Lehtonen

Har kommit igen efter sina akillesproblem. Ångar jämnt på kring 20:e plats i världscupen. En viktig kugge i herrarnas stafettlag.

Ville Nousiainen

En mycket svår säsong för landslagsveteranen. I Otepää tog han dock sina första världscuppoäng på över ett år.

Kusti Kittilä

Reserv, men kan bli aktuell för 50 km.

Herrar, sprint

Ristomatti Hakola

Klart bäst av finländarna i vinter. Bara han har is i magen och undviker kollisioner har Hakola finalpotential.

Matias Strandvall

Har goda erfarenheter av sprintbanan i Lahtis och hans formkurva är på väg uppåt. Utan haverier räcker Strandvalls fart till semifinal, men därefter är allt hemåt.

Martti Jylhä

Säsongen har varit en stor besvikelse, men VM-genrepet gav fog för lite optimism. Mer än semifinal är en skräll.

Anssi Pentsinen

Stark som en oxe, men har haft problem med att orka flera heat. Ingen lysande säsong på gång.

Lauri Vuorinen

Lovande insatser i världscupen, men får finna sig att vara reserv.

Backhoppning

Julia Kykkänen

22-åringen gör redan sitt femte mästerskap. Hade lite problem före jul, men har funnit flytet och tog sina bästa placeringar i världscupen (7:a och 8:a) i Pyeongchang förra veckan.

Susanna Forsström

Siktar på att bättra på sin 40:e plats i VM i Falun. Mycket nära medalj i universiaden i Almaty nyligen.

Jenny Rautionaho

Gör sin VM-debut i Lahtis.

Janne Ahonen

Backlegenden slåss kanske inte längre om topplaceringarna, men väcker säkert hemmapublikens känslor. Kan konsten att toppa formen till ett VM.

Ville Larinto. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Jarkko Määttä

Förväntades slå igenom i vinter, men har haft tekniska problem. Tillsammans med Ahonen bäst av finländarna i världscupen (47:e plats).

Antti Aalto

Deltar för första gången i VM. Jagar ännu sina första poäng i världscupen.

Ville Larinto

Larinto har väldig potential, men han har inte återfunnit toppformen efter sin allvarliga knäskada 2011.

Lauri Asikainen

Reserv. Har mest tävlat i Continental Cup i vinter.

Nordisk kombination

Ilkka Herola

Affischnamnet har haft problem med backhoppningen i vinter, men är en grym skidåkare. Medaljpotential om allt klaffar.

Eero Hirvonen

Vinterns stora komet. Två i världscupen i Lahtis och ytterligare tre gånger i topp tio i världscupen i vinter. Trivs bäst i stora backen.

Arttu Mäkiaho

Nittonåringen går in i VM med ett färskt JVM-guld och ett JVM-silver i bakfickan. En duktig skidåkare som hoppas på flyt i hoppbacken.

Hannu Manninen. Bild: Markku Ulander

Hannu Manninen

Legenden gör comeback i VM. Hör fortfarande till världseliten i skidspåret, men avsaknaden av backträning syns. Kan skrälla ifall han får till ett bra hopp.

Leevi Mutru

Har varit hyfsat jämn och regelbundet tagit poäng i världscupen. Hans styrka ligger i backhoppningen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning