Skidåkningsvärlden i sorg efter dödsbeskedet

Vibeke Skofterud. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Längdskidåkningsvärlden är i sorg efter beskedet att Vibeke Skofterud, 38, har hittats död efter vad som misstänks ha varit en vattenskoterolycka."Vibeke var en av mina förebilder när jag kom på landslaget", skriver Charlotte Kalla till Aftonbladet.

Den norska längdskidåkaren Vibeke Skofterud har avlidit efter vad som misstänks vara en vattenskoterolycka. Den norska OS-medaljören hittades vid lunchtid under söndagen på ön St Helena utanför Arendal, sydöstra Norge. Skofterud anmäldes saknad klockan ett natten till söndag.

– Kvinnan är identifierad och det är 38-årige Vibeke Skofterud som är den omkomna. Det fanns en vattenskoter på platsen och allt tyder på att detta var en vattenskoterolycka, säger operationsledaren Sveinung Alsaker till VG.

Bjørgen i chock

Marit Bjørgen, världens bästa skidåkare på damsidan, tog många medaljer med Skofterud.

"Jag skälver, är i chock och fullständigt lamslagen över den förfärliga nyhet jag fick i dag. Kära Vibeke, det var alltför tidigt" säger Bjørgen i ett meddelande till norska skidförbundet och fortsätter:

"Jag är ofantligt glad över alla fina stunder vi hade tillsammans. Tuff konkurrent i spåret men allra viktigast den varmaste, snällaste, tuffaste och roligaste kvinnan i världen".

"Svårt att ta in"

Vibeke Skofterud avslutade sin karriär 2015 och har bland annat ett OS-guld i stafett från 2010 samt även VM-guld i stafett 2005 och 2011 på meritlistan.

2012 blev hon den första norskan som vann Vasaloppet när hon gick först i mål i Mora på rekordtiden 4.08.24.

Svenska stjärnan Charlotte Kalla tampades många gånger med Skofterud i spåren.

"Den tragiska nyheten kom som en chock för mig. Det känns obehagligt och svårt att ta in att en sån levnadsglad, positiv och energifylld idrottskamrat som Vibeke Skofterud inte längre finns med oss. Vibeke var en av mina förebilder när jag kom på landslaget. En positiv person och glädjespridare som verkligen bidrog till den fina sammanhållningen med det norska laget. Hon var en profil inom sporten och bjöd mycket på sig själv. Det är med sorg i hjärtat jag nu tänker på Vibeke och hennes nära och kära. Vila i frid Vibeke" skriver Kalla till Aftonbladet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03