Skidade 100 km genom huvudstadsregionen – "ett minne för livet"

Sam och Benjamin Fransman var framme i Stensvik i Esbo efter solnedgången. Bild: René Holst

Flera hundra deltagare skidade hela rutten från Kervo till Esbo i det inofficiella evenemanget.

Solen hade redan gått ned då Sam Fransman och hans son Benjamin anlände till Stensvik i Esbo. De hade startat vid Keinukallio i Kervo redan på lördagsmorgonen.

– Efter att redan ha skidat över 90 km var ganska snärtigt att skida den sista sträckan i mörkret, säger Sam Fransman.

Själva skidåkningen tog 8,5 timmar, men längs med rutten var det flera ställen där man tvingades ta av skidorna och promenera. Sammanlagt tog det alltså nästan tio timmar.

– Det var kanske mera som en utfärd. Vi räknade att vi fick ta av skidorna 20-25 gånger, den krångligaste sträckan var mellan Håkansböle och Svedängen, men efter det blev det bättre igen, säger Fransman.

– Man förstår ju att det inte är så lätt att dra spår förbi ring III och ring I, förbi höghus, och genom korsningar med trafikljus. Det skulle ha varit svårt att hitta utan att ha rutten i klockan eller telefonen, några gånger fick vi svänga om efter att ha tagit fel spår, men det var en del av charmen. Ett litet äventyr.

Mångsidig rutt

Det inofficiella evemenanget Talviurheilun paratiisi, vintersportens paradis, ordnades för tredje gången. Det var inte en gemensam start, utan folk skidade i egen takt från Kervo till Esbo, under lördagen eller söndagen. Sam och Benjamin Fransman skidade hela rutten tillsammans med René Holst och Tiina Toivonen.

– Jag hade nog inte tänkt att det skulle gå att skida från Kervo till Stensvik utan att tvingas gå flera kilometer emellanåt, säger Fransman.

– Det är nog ett minne för livet att få skida 100 km till stor del i stadsmiljö. Rutten var mångsidig, ganska flackt från Kervo till Håkansböle, men inte heller för mycket åker, och efter Petikko var det ganska tuff terräng.

Rutten var egentligen lite knappt 100 km. Men då Fransman stängde av klockan i Stensvik var det ganska precis 100 km. De skidade några kilometer extra i Nordsjö och i Oitans.

– Det var perfekt med skidcaféerna i Svedängen och Pirttibacka. Man fick lite energi. Jag var inte oroad över att inte orka, jag har bland annat skidat åtta Vasalopp, men Benjamin hade inte skidat mer än 60 km förut. Bra orkade han hela vägen, säger Fransman.

– Det här passade särskilt bra under den här vintern då alla stora lopp är inställda.

Rutten gick från Kervo genom Vanda och Helsingfors till Esbo. Bild:

Över tusen deltagare

Tanken att skida 100 km genom huvudstadsregionen föddes för cirka två år sedan. 2019 var det också relativt bra med snö i södra Finland.

– Vi kom på med Mikko Peltola att vi skulle kunna skida från Kervo till Stensvik. Vi kollade på kartan, skapade en Facebookgrupp, och då vi kom till Kervo var där 45 personer som ville komma med och skida med oss, berättar Axa Sorjanen.

– Ett tjugotal skidade hela rutten med oss och ett trettiotal en del av rutten.

Förra året var det ont om snö, så då skidade sexton deltagare 86 varv runt en dryg kilometer lång bana i Svedängen för att få 100 km. I år var läget definitivt bättre.

– På basis av de meddelanden jag fått var det ungefär 400 som skidade hela sträckan i år. Nästan 1 500 skidade en del av rutten, säger Sorjanen.

Det är i princip Sorjanen, Peltola och Tuomas Turunen som ansvarat för hela evenemanget. De planerade rutten, var i kontakt med kommunernas idrottsverk, och delade information på Facebook.

– Vi gick igenom lite svåra ställen med kommunernas banmästare. De förbättrade spåren på vissa ställen, säger Sorjanen.

Utvecklingsförslag

Evenemanget kommer att få en fortsättning om det bara finns snö. Enligt Fransman skulle det gärna få vara lite vägskyltar eller pilar längs med rutten, lite färre ställen där man måste ta av skidorna, och lite mindre avstånd att gå med skidorna. Sorjanen håller med.

– Vi vill fortfarande hålla det som ett evenemang med låg tröskel att delta. Det skulle kanske gå att förbättra rutten med relativt lite jobb, man kunde till exempel fylla på med snö på vissa ställen för att inte behöva ta av skidorna, eller till och med bygga gångbroar för att göra rutten permanent, säger Sorjanen.

– Vi borde få kommunerna mera med. Men på sätt eller annat går vi vidare med evenemanget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning