Skid-VM behöver inte Mäkäräinen

Skidskytte. De två suveräna segrarna i världscupen i Ruhpolding underlättade Kaisa Mäkäräinens beslut. Bild: Lehtikuva/AFP/Christof Stache

Det är väl närmast trist – men för skid-VM och landslaget har det inte någon större betydelse att Kaisa Mäkäräinen nobbar förbundskaptenen Reijo Jylhäs invit till världscupen i Ulricehamn. Skidlandslaget behöver inte henne och hon behöver inte skidlandslaget.

Kaisa Mäkäräinen är Finlands folkkäraste – och främsta – vintersportare och har i flera år tillhört den absoluta världseliten i en av världens största skidgrenar. Det skulle definitivt ha varit roligt att se henne mäta sig med de finska landslagsdamerna, svenskorna och norskorna i världscupen i längdåkning.

Hon skulle ha varit ett välkommet affischnamn för VM i Lahtis. Skid-VM skulle ha erbjudit henne en unik möjlighet att vinna en VM-medalj inför en massiv hemmapublik – en möjlighet som aldrig kommer igen. Det kommer att vara många gånger större publik och mediesynlighet i Lahtis än i skidskytte-VM i Kontiolax 2015.

Men Mäkäräinen tog helt väntat det kloka, säkra och rationella beslutet. De två segrarna i helgen i Ruhpolding förstärkte hennes aktier och nästa helg fortsätter hon att jaga sin tredje individuella seger i den totala världscupen i Anterselva.

Alternativet hade varit att skida 10 km och den tredje sträckan i damernas stafett i Ulricehamn inkommande helg i hopp om att vika sig en plats i VM-laget. Skid-VM går samtidigt som världscupen i Pyeongchang, så Mäkäräinen skulle ha tvingats offra världscupen i skidskytte för en medaljchans i Lahtis.

En liten medaljchans, kan tilläggas. Damernas stafett är Finlands säkraste medaljkort i VM, men det är inte alls säkert att Mäkäräinen hade rymts med i den blåvita (numera närmast blå och rosa) kvartetten.

Mäkäräinen är i bra form. Inga tvivel där. Hon har inte varit lika överlägsen i skidspåret som förut, men det beror främst på att konkurrenter som Laura Dahlmeier och Gabriela Koukalova gått framåt. I Ruhpolding var hon dock i en klass för sig.

Men det finns stora skillnader mellan längdåkning och skidskytte. Skidskytte är en prestation av intervalltyp, där man skidar cirka 2,5 kilometer, stannar, hämtar andan och skjuter i en knapp minut och fortsätter att skida. I skidskytte består skidningen oftast av flera, korta varv med kortare uppförsbackar än i längdåkning.

Senast som Mäkäräinen deltog i världscupen, i Lahtis våren 2014, var hon nia på 10 km skate, en drygt minut efter segrande Marit Bjørgen och några sekunder bakom Kerttu Niskanen och Riitta-Liisa Roponen. I VM i Val di Fiemme var hon fjortonde bäst på skatemilen, bakom Roponen och Riikka Sarasoja-Lilja och ett par sekunder före Krista Lähteenmäki (numera Pärmäkoski).

Precis som 2013 kunde Mäkäräinen ha blivit aktuell för den tredje sträckan i VM-stafetten (Pärmäkoski är given som ankare). Men Mäkäräinen skulle knappast ha varit ett avsevärt bättre alternativ än Mononen eller VM-trotjänaren Roponen. Roponen tränar på skidor igen efter sitt akuta diskbråck före Tour de Ski och kan mycket väl bli aktuell.

Mäkäräinen hade förstås varit ett dragplåster för VM-arrangörerna. Men om man behöver Mäkäräinen för att fylla läktarna under damernas stafettdag har någonting gått allvarligt fel med marknadsföringen.

Den individuella milen går som bekant på klassisk stil i Lahtis, men Mäkäräinen skulle förmodligen ha fått sin chans på tremilen. Där skulle hon dock inte ha kämpat om medalj – och det är svårt att tro att den meriterade toppidrottaren Mäkäräinen är grymt intresserad av att vara en VM-turist i sitt eget hemland.

Efter exakt halva skidskyttesäsongen har Mäkäräinen cashat hem 81 000 euro i prispengar – plus 750 spänn som bonus för att hon startade lördagens sprint i ledningen för sprintcupen. Därtill kommer förstås VM i Hochfilzen i februari. Det som vi inte vet är hurdana sponsorkontrakt och bonusar Mäkäräinen har – i skid-VM skulle hon tävla för skidförbundets samarbetsparter. Det är mycket mera än endast idrottsliga faktorer som ligger bakom Mäkäräinens beslut.

VM-dörren står fortfarande på glänt ifall till någon blir sjuk. Det är inte helt uteslutet att hon skulle stå över världscupen i Pyeongchang om tillfället erbjöds. Sannolikheten är dock liten att vi får se henne i Lahtis. Tyvärr. Det skulle ha varit kul.

PS Uppgifterna om att dopningsavstängda Maxim Vylegzjanin deltagit i nationella skidtävlingar i Ryssland är skandalösa i sig, men inte ens värst överraskande längre. Ryssland har visat relativt tydligt att man struntar i omvärldens åsikter och regelverk.

Finlands lag i världscupen i Ulricehamn 21.–22. januari:

Damer: Anne Kyllönen, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Susanna Saapunki.

Herrar: Ristomatti Hakola, Sami Jauhojärvi, Lari Lehtonen, Iivo Niskanen, Ville Nousiainen, Antti Ojansivu.

Program: 21. 1. damer, 10 km (f), herrar 15 km (f), 22. 1. damer 4x5 km (2k+2f), herrar 4x7,5 km (2k+2f).

Marcus Lindqvist Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03