Skid-VM behöver inte Mäkäräinen

Skidskytte. De två suveräna segrarna i världscupen i Ruhpolding underlättade Kaisa Mäkäräinens beslut.Bild: Lehtikuva/AFP/Christof Stache

Det är väl närmast trist – men för skid-VM och landslaget har det inte någon större betydelse att Kaisa Mäkäräinen nobbar förbundskaptenen Reijo Jylhäs invit till världscupen i Ulricehamn. Skidlandslaget behöver inte henne och hon behöver inte skidlandslaget.

Kaisa Mäkäräinen är Finlands folkkäraste – och främsta – vintersportare och har i flera år tillhört den absoluta världseliten i en av världens största skidgrenar. Det skulle definitivt ha varit roligt att se henne mäta sig med de finska landslagsdamerna, svenskorna och norskorna i världscupen i längdåkning.

Hon skulle ha varit ett välkommet affischnamn för VM i Lahtis. Skid-VM skulle ha erbjudit henne en unik möjlighet att vinna en VM-medalj inför en massiv hemmapublik – en möjlighet som aldrig kommer igen. Det kommer att vara många gånger större publik och mediesynlighet i Lahtis än i skidskytte-VM i Kontiolax 2015.

Men Mäkäräinen tog helt väntat det kloka, säkra och rationella beslutet. De två segrarna i helgen i Ruhpolding förstärkte hennes aktier och nästa helg fortsätter hon att jaga sin tredje individuella seger i den totala världscupen i Anterselva.

Alternativet hade varit att skida 10 km och den tredje sträckan i damernas stafett i Ulricehamn inkommande helg i hopp om att vika sig en plats i VM-laget. Skid-VM går samtidigt som världscupen i Pyeongchang, så Mäkäräinen skulle ha tvingats offra världscupen i skidskytte för en medaljchans i Lahtis.

En liten medaljchans, kan tilläggas. Damernas stafett är Finlands säkraste medaljkort i VM, men det är inte alls säkert att Mäkäräinen hade rymts med i den blåvita (numera närmast blå och rosa) kvartetten.

Mäkäräinen är i bra form. Inga tvivel där. Hon har inte varit lika överlägsen i skidspåret som förut, men det beror främst på att konkurrenter som Laura Dahlmeier och Gabriela Koukalova gått framåt. I Ruhpolding var hon dock i en klass för sig.

Men det finns stora skillnader mellan längdåkning och skidskytte. Skidskytte är en prestation av intervalltyp, där man skidar cirka 2,5 kilometer, stannar, hämtar andan och skjuter i en knapp minut och fortsätter att skida. I skidskytte består skidningen oftast av flera, korta varv med kortare uppförsbackar än i längdåkning.

Senast som Mäkäräinen deltog i världscupen, i Lahtis våren 2014, var hon nia på 10 km skate, en drygt minut efter segrande Marit Bjørgen och några sekunder bakom Kerttu Niskanen och Riitta-Liisa Roponen. I VM i Val di Fiemme var hon fjortonde bäst på skatemilen, bakom Roponen och Riikka Sarasoja-Lilja och ett par sekunder före Krista Lähteenmäki (numera Pärmäkoski).

Precis som 2013 kunde Mäkäräinen ha blivit aktuell för den tredje sträckan i VM-stafetten (Pärmäkoski är given som ankare). Men Mäkäräinen skulle knappast ha varit ett avsevärt bättre alternativ än Mononen eller VM-trotjänaren Roponen. Roponen tränar på skidor igen efter sitt akuta diskbråck före Tour de Ski och kan mycket väl bli aktuell.

Mäkäräinen hade förstås varit ett dragplåster för VM-arrangörerna. Men om man behöver Mäkäräinen för att fylla läktarna under damernas stafettdag har någonting gått allvarligt fel med marknadsföringen.

Den individuella milen går som bekant på klassisk stil i Lahtis, men Mäkäräinen skulle förmodligen ha fått sin chans på tremilen. Där skulle hon dock inte ha kämpat om medalj – och det är svårt att tro att den meriterade toppidrottaren Mäkäräinen är grymt intresserad av att vara en VM-turist i sitt eget hemland.

Efter exakt halva skidskyttesäsongen har Mäkäräinen cashat hem 81 000 euro i prispengar – plus 750 spänn som bonus för att hon startade lördagens sprint i ledningen för sprintcupen. Därtill kommer förstås VM i Hochfilzen i februari. Det som vi inte vet är hurdana sponsorkontrakt och bonusar Mäkäräinen har – i skid-VM skulle hon tävla för skidförbundets samarbetsparter. Det är mycket mera än endast idrottsliga faktorer som ligger bakom Mäkäräinens beslut.

VM-dörren står fortfarande på glänt ifall till någon blir sjuk. Det är inte helt uteslutet att hon skulle stå över världscupen i Pyeongchang om tillfället erbjöds. Sannolikheten är dock liten att vi får se henne i Lahtis. Tyvärr. Det skulle ha varit kul.

PS Uppgifterna om att dopningsavstängda Maxim Vylegzjanin deltagit i nationella skidtävlingar i Ryssland är skandalösa i sig, men inte ens värst överraskande längre. Ryssland har visat relativt tydligt att man struntar i omvärldens åsikter och regelverk.

Finlands lag i världscupen i Ulricehamn 21.–22. januari:

Damer: Anne Kyllönen, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Susanna Saapunki.

Herrar: Ristomatti Hakola, Sami Jauhojärvi, Lari Lehtonen, Iivo Niskanen, Ville Nousiainen, Antti Ojansivu.

Program: 21. 1. damer, 10 km (f), herrar 15 km (f), 22. 1. damer 4x5 km (2k+2f), herrar 4x7,5 km (2k+2f).

Marcus Lindqvist Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00