Skickligt gjord bakgrundsmusik

Kompositionerna är välgjorda enligt konstens alla regler, men arrangemangen med sina typiska lösningar är tråkiga, skriver Jan-Erik Holmberg om Kauko Röyhkäs, Severi Pyysalos & Maarit Hurmerintas skiva.

Jazz

Kauko Röyhkä, Severi Pyysalo & Maarit

Turmion suurherttua

(Svart)

Kauko Röyhkä och Severi Pyysalo har samarbetat i många år. 2010 spelade de exempelvis på Viapori Jazz då det var fråga om Röyhkäs stycken. Nu har Pyysalo (med undantag av trumslagaren Jussi Lehtonens två bitar) skrivit musiken. Röyhkä står givetvis för lyriken och sången, fast på flera stycken gästar Maarit Hurmerinta som sångare.

Det är fråga om behaglig popmusik med jazzsmak och -solon. Förutom Pyysalo hörs bland annat Jukka Eskolas trumpet och Joonatan Rautios tenorsax. Kompositionerna är välgjorda enligt konstens alla regler, men arrangemangen med sina typiska lösningar är tråkiga. Det låter som om man inte riktigt kunnat besluta sig vem man gjort skivan för.

Mixningen pekar mot schlagerradio. Sången hörs väl, liksom bastrumman och elbasen, medan blåset är blygt i bakgrunden. Därför fungerar skivan bäst i bakgrunden. Kanske borde man ha använt en skivproducent.

Jan-Erik Holmberg

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46