Skeptiska kunder granskade S-gruppens Delikatess

Livsmedelsavdelningen Delikatessen öppnade igen efter att ha övergått i S-gruppens ägo. Nyfikna stamkunder inspekterade utbudet som vid första anblicken föreföll oförändrat. Bild: LEHTIKUVA/Martti Kainulainen

Genast då Stockmanns tidigare matavdelning Delikatessen öppnade i den nya ägaren, S-gruppens regi, flockades de trogna matkonnässörerna för att granska hur ägarbytet påverkade livsmedelsavdelningen.

Vid årsskiftet övergick Stockmanns livsmedelsavdelning Delikatessen i S-gruppens ägo och avdelningen öppnade på onsdagsmorgonen igen efter att ha varit stängd i två dygn under vilka S-gruppens datorsystem ersatte Stockmanns dito.

HBL gjorde en razzia i Delikatessen och kan konstatera att den var sig lik åtminstone vid första anblicken.

– Knappast kommer kunderna att märka förändringen. Vi fortsätter som förut och ambitionen är att vara stans bästa mataffär, säger Dan Sörensen, som är avdelningschef för fisk-, kött-, respektive charkuteriavdelningarna i Delikatessen och har jobbat på Delikatessen de senaste tio åren.

I somras då beskedet att Stockmann gör sig av med sin livsmedelsavdelning kablades ut förfärades många stamkunder som befarade att försäljningen skulle förändra och försämra Delikatessen, men Sörensen är av motsatt uppfattning.

– Jag tycker att det känns bra att bli del av en större kedja och sortimentet kommer inte att påverkas negativt, tvärtom, menar Sörensen.

Då HBL granskar Delikatessen förefaller det som om den är oförändrad. HBL undrar hur det kommer sig att cirka en kvadratmeter i fiskdisken gapar tom med enbart krossad is, men Sörensen säger att det beror på årstiden, inte på ägarbytet.

– Det kommer inte så mycket fisk så här års, säger Sörensen, som bedyrar att Delikatessen har precis samma fiskleverantörer som förut.

En skillnad som infinner sig vid kassorna är att kunden ska välja om hen antingen visar S-kortet eller Stockmanns stamkundskort. Vartdera fungerar, men man måste välja antingen eller, det går inte att visa bägge korten. Så vilketdera ska man vifta med i kassan?

– Det beror på. Om man handlar mycket på Stockmann skulle jag visa Stockmann-kortet och samlar man S-bonus skulle jag visa S-kortet, säger Sörensen.

Vad som på sikt händer med Stockmanns egna produkter med Stockmanns logo på förpackningen återstår ännu att se. Sörensen säger att hans uppfattning är att produkterna kommer att finnas kvar. Likaså kommer till exempel Delikatessen också under S-gruppen att satsa stort på Galna dagarna.

Då S-gruppen meddelade att den köper Delikatessen utlovades billigare priser. Första dagen hade man sänkt priset på cirka 120 produkter av 20 000 uppger Sörensen.

"Jag ska ge S-Delikatessen en chans"

Trogna Delikatessen-kunden Aila Väisälä besökte Stockmann på onsdagen och märkte inte att det skulle ha blivit billigare.

– Jag var mycket skeptisk till försäljningen av Delikatessen, men ännu vill jag inte döma ut stället. Jag har besökt livsmedelsavdelningen under Sokos varuhus och den är bedrövlig. Så får det bara inte bli här, säger Väisälä som kommer från Munksnäs för att handla mat inne i centrum.

Kari Siponen hade vägarna förbi Delikatessen och accepterar att livsmedelsavdelningen bytte ägare, men kräver att standarden på avdelningen ska bestå.

– Jag tror inte på att göra det här till en billighetsavdelning. Det vore fel väg, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning