Skatteverket erbjuder hjälp med att fylla i skattedeklarationen – chatten öppen på vardagar mellan klockan nio och 22

Bild: Roni Rekomaa

Skattedeklarationen ska vara inlämnad snart – antingen den 8 eller den 15 maj. Det enklaste sättet att granska sina uppgifter och lämna in korrigeringar är på nätet.

Sista inlämningsdatum syns på framsidan till den förhandsifyllda skattedeklarationen som har kommit med posten. Man kan lämna in deklarationen på nätet ända fram till midnatt den sista inlämningsdagen.

Skatteverkets chatt är öppen fram till klockan 22 alla vardagar, men de erbjuder endast service på finska och engelska.

Sista inlämningsdag för fastighetsskatteuppgifter framgår av deklarationen som har skickats till fastighetsägare.

Se skatteverkets deklarationsråd nedan, under annonsen.

1) Returnera inte skattedeklarationen om uppgifterna är korrekta och kompletta. Kontrollera den förhandsifyllda skattedeklarationen även om du får skatteåterbäring.

2) Lägg till uppgifter som saknas, till exempel resekostnader, hyresinkomster eller uppgifter om hushållsavdraget i din skattedeklaration.

3) Gör ändringarna på nätet. Komplettera skattedeklarationen på adressen skatt.fi/skattedeklaration. Du kan vid behov göra kompletteringar flera gånger, ända fram till den sista inlämningsdagen.

4) Bifoga inte några kvitton, verifikat eller originaldokument till skattedeklarationen. Detsamma gäller om du lämnar in deklarationen på papper. Skatteförvaltningen begär verifikat vid behov och uppmanar att man endast ska använda deras officiella bilageblanketter.

5) Fråga på chatten. Du får hjälp med att fylla i skattedeklarationen i chatten på adressen skatt.fi/skattedeklaration. Chatten är öppen alla vardagar mellan klockan 9 och 22 fram till den 15 maj. Chatten erbjuder ingen service på svenska.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning