Skattesmitning inte smart sätt att finansiera utvidgning

Arkivbild. Bild: Tor Wennström

Glassföretaget Tampereen Jäätelöliike grundades 2013 och började utvidga sig i snabb takt till olika städer. Nu anser åklagaren att företaget inte betalat accis på 160 000 euro åren 2013–2014.

Företagets omsättning tredubblades under samma period. Tingsrätten inledde behandlingen av målet på tisdagen.

Företagets vd, styrelseordförande och en anställd åtalas för grovt skattebedrägeri och hotas av ett mer än års fängelse.

Överinspektör Jussi Tuominen på Skatteförvaltningen tycker det är riskfyllt och en dålig affärsplan att försöka undvika företagsskatter. Han vill inte ta ställning till om man i Tampereen Jäätelöliike försökt handla på det här sättet.

Men i praktiken blir det enligt Tuominen dyrare att undvika skatter när företaget utvidgas och man åker fast än att ta ett lån.

– Räntan på obetald skatt är sju procent. Det är klart högre än bankräntan. Om man behöver pengar, och använder pengarna exempelvis till att investera och får pengar av banken lönar det sig inte att undvika att betala skatter.

Syftet med den höga räntan är att förhindra att man använder skatteskulden som ett finansieringssätt.

Till exempel momsen ska betalas varje månad så där kan man inte vänta länge med att betala. Accisen har tidigare inte noterats i skatteskuldsregistret. Vid årsskiftet ändrades det när behandlingen av accisen flyttade från Tullen till Skatteförvaltningen.

– De medel vi har att förhindra verksamhet av det här slaget är skatteskuldsregistret och konkurs, säger Tuominen.

Skatteskulderna som antecknats i företagens skatteskuldsregister är offentliga och alla kan kolla dem.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03