Skattesmäll för Wallenbergbolag

Jacob Wallenberg på besök i Kina. Bild: EPA/ROLEX DELA PENA

Wallenbergsfärens maktbolag Investor har fastnat i en stor skattegranskning. Skatteverket kräver nu 240 miljoner kronor (kring 25 miljoner euro) i utebliven skatt, uppger SVT Nyheter.

Genom så kallade räntesnurror har ett av Investors dotterbolag och Mölnlycke Health Care, som gör engångsprodukter för operation och sårvård, fått bort 1 092 miljoner kronor av vinsten 2013, anser Skatteverket som nu har upptaxerat bolaget med samma belopp.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tycker att det är utmärkt att Skatteverket agerar mot Investor.

– Det är viktigt att hålla efter de här företagen som ägnar sig åt avancerad skatteplanering och det är också viktigt att täppa till hålen i skattelagstiftningen. Bolagsskatten är orättvis. Många mindre bolag betalar mycket skatt medan många av de stora jättarna betalar nästan ingenting alls, säger han.

AMF och Alecta som är stora aktieägare i Investor är bekymrade över att bolaget anklagas för omfattande skatteplanering och uppger för SVT att de kommer att agera.

– För att vara en god samhällsmedborgare så måste du betala skatter och följa de regelverk som gäller. Det finns ett ansvar för såväl företag som är verksamma i Sverige som i andra länder att vara med och bidra till samhällsutvecklingen, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, till SVT.

Har överklagat

Regeringen skärpte reglerna vid två tillfällen 2009 och 2013 för att komma åt de så kallade räntesnurrorna, där bolag köps med lånade pengar till höga räntor, där ränteinkomsterna sedan försvinner i olika upplägg.

Investor har överklagat Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten. Att Investor inte har betalat skatt för de räntor man fått från Mölnlycke förklaras med att det finns stora lån som kvittats mot ränteinkomsterna, uppger man till SVT.

I en skriftlig kommentar framhåller Investor att man följer lagen och även intentionen med lagen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning