Skattereform slopas efter dödliga protester

Demonstranter i Colombias huvudstad Bogotá drabbar samman med polis den 1 maj, i protester mot en ny skattereform. Bild: Fernando Vergara/TT-AP

Ett lagförslag om höjda skatter dras tillbaka i Colombia efter flera dagars omfattande protester. Minst 17 personer har dödats, uppger myndigheter. Men åtgärder krävs för att få ekonomin på fötter, enligt landets president.

Sedan i onsdags har omfattande protester lett till plundring och skadegörelse i flera colombianska städer. Minst 17 personer har dött och över 800 har skadats, enligt en myndighet som oberoende granskar händelserna. 16 var civila, medan en polis dödats.

Protesterna fortsatte under helgen, trots att president Iván Duque redan i fredags lovade att stryka de mest kritiserade delarna av lagförslaget – sänkt tröskel för inkomstskatt och höjd moms.

Till slut valde presidenten att slopa hela skattereformen.

Söker enighet

– Jag ber kongressen att dra tillbaka finansministeriets lagförslag och snarast handlägga en ny lag som det råder konsensus om, för att undvika ekonomisk osäkerhet, sade Duque i en video på söndagen.

Fackförbund och en del parlamentsledamöter ser slopandet av skattereformen som en seger, men beskedet till trots rapporteras det om att protesterna fortsätter på flera håll.

Försvarsminister Diego Molano i sin tur anklagade anhängare till tidigare gerillan Farc och "andra dissidenter" för att ha spätt på våldsamheter.

"Är nödvändig"

Presidenten står fortfarande fast vid att en skattereform är nödvändig för att stabilisera Colombias ekonomi och för att kunna finansiera landets välfärd.

Inte bara politiker, utan även företagsledare och företrädare för civilsamhället har bidragit med värdefulla idéer de senaste dagarna och det råder konsensus om att tillfälliga bolagsskatter, höjd inkomstskatt för de rikaste och hårdare statliga åtstramningar är nödvändiga, enligt presidenten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning