Skatter ur Oravais vistradition på ny skiva

Ann-Marie Löfdahl. Bild: Anders Wingren

Cd-skivan Visor i Oravais med Ann-Marie Löfdahl innehåller 23 visor som sjungits i Oravais i över 100 år. Skivan lanseras söndagen den 4 mars med en visstuga.

– Med den här skivan kan jag dela med mig av min repertoar och göra visorna tillgängliga för alla som är intresserade. Jag vill väcka ett större intresse för folklig vissång och hoppas att ni som lyssnar ska hitta glädjen i att sjunga när ni hör de gamla jordnära visorna, säger Ann-Marie Löfdahl i ett pressmeddelande från Svenska litteratursällskapet.

En del av visorna som nu ges ut på skiva har Ann-Marie Löfdahl hittat som uppteckningar eller inspelningar i bland annat Svenska litteratursällskapets (SLS) arkiv, där hon valt ut sådant som sjungits på hennes egen hemort, Oravais. Repertoaren bjuder bland annat på vaggvisor, sånglekar, skämtvisor, polskor och menuetter. På skivan finns också två visor och två dansmelodier sjungna av Lena Nygård (1874–1955). Lena Nygård bodde i en liten stuga i Komossa i Oravais och kom att sjunga in visorna på band i samband med att Olav Ahlbäck träffade henne 1954 då han var ute på fältarbete för att samla in dialekter.

Ann-Marie Löfdahl är en känd sångprofil som i över 30 år samlat in och framträtt med traditionella visor. Skivan publiceras i mars även på flera streamingtjänster på nätet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning