Skatter, etik, midsommar och ramadan

Midsommar. Bild: Richard Nordgren

HBL:s Nordenkorrespondent gör plock i veckan som gått.

Hjärna, hjärta och skatt

"Jag betalar gärna skatt. Jag kanske har en kapitalistisk hjärna, men jag har ett socialistiskt hjärta. Men jag motsätter mig arvsskatten här i Finland. Man betalar skatt på det man redan skattat för."

Åländska affärsmannen Anders Wiklöf intervjuas i svenska tidskriften Fokus

En cigarett?

Är det etiskt rätt att investera i tobaksbolag? Där har fonderna som förvaltar svenska respektive norska pensionspengar olika syn.

Den norska oljefonden säger nej till tobaksbolag vilket kostat den 1,7 miljarder euro i förlorad vinst mellan 2006 och 2015 enligt uträkningar gjorda av Financial Times som Dagens industri refererar till. De svenska AP-fonderna fortsätter däremot investera i tobak.

I en intervju för DI kommenterar oljefondens vd Yngve Slyngstad detta:

– Det är deras problem, inte vårt. I Norge är det så uppenbart att ingen diskuterar frågan. Vi tänker på våra barnbarn.

– Det är oacceptabelt för det norska folket att tjäna pengar på tobak. Tobak tar liv, säger han till Dagens industri.

Midsommar. Bild: Richard Nordgren

Nationaldag i Sverige

"Det är röda hus med vita knutar och det är mangochutney. Det är regn på midsommar och det är ljust dygnet runt under ramadan. Det är betongdjungel och ändlösa skogar. Det är melodifestival och knätofs. Det är människor som bott på samma plats som alla sina släktingar så långt tillbaka i tiden man kan räkna. Det är människor som flyttade till Sverige i år. Det är det här och tusen saker till som gör vårt land till vad det är."

Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke om vad Sverige är i sitt tal på landets nationaldag 6 juni.

Grundlagsdag i Danmark

I Danmark hölls tal på grundlagsdagen 5 juni. Statsminister Lars Løkke Rasmussen talade bland annat om att danskarna har det bättre än de ofta riktigt inser.

– Här i Danmark har vi en underlig blandning av storhetsvansinne och mindervärdeskomplex. Vi får hela tiden veta att vi klarar oss fint, men tror samtidigt aldrig riktigt att vi gör det bra nog, sade han enligt Politiken.

I Danmark finns det de som har tagit avstånd från åtstramningarna i flyktingpolitiken och speciellt den omtalade smyckeslagen som har fått stor uppmärksamhet också internationellt. Løkke Rasmussen har svårt att förstå de här personerna.

– Jag tycker det är lite underligt att en del har haft så bråttom med att säga att de skäms över att vara danskar.

Hot och hat

3 av 10 journalister i Sverige har avstått från att bevaka vissa ämnen på grund av hot. 16 procent har funderat på att lämna yrket. 13 procent har dolt telefonnummer eller skaffat personskydd. Det visar Journalistförbundets undersökning.

– Det är ett hot mot demokratin. De rättsvårdande institutionerna har ett enormt viktigt uppdrag att stävja detta, kommenterar Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande.

Känn ingen sorg för mig Göteborg

70 144 personer såg och hörde den svenska artisten Håkan Hellström, göteborgare, uppträda på Ullevi i Göteborg i söndags. Det är nytt nordiskt publikrekord enligt arrangörerna.

Anna Svartström Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03