Skatteförvaltningen klargör: Julfester får ordnas skattefritt även virtuellt

Skatteförvaltningen har fått många frågor om det är tillåtet att skattefritt ordna exempelvis virtuella julfester för arbetstagarna. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Skatteförvaltningen föreslår att julfestmaten samt drycken levereras hem till arbetstagarna. Mat- och dryckespresentkort är däremot inte skattefria.

Arbetsgivare får arrangera julfester skattefritt även virtuellt, bekräftar Skatteförvaltningen.

Myndigheten har fått många frågor om det även i år är möjligt att ordna rekreationsverksamhet, såsom julfester, skattefritt då deltagarna arbetar på distans.

Skatteförvaltningen föreslår att arbetsgivaren i stället arrangerar så att mat och dryck levereras hem till arbetstagaren, eller så att arbetstagaren själv hämtar maten. I sådana fall är maten och drycken skattefri. Däremot är mat- och dryckespresentkort som ges till arbetstagare inte skattefria.

Arbetsgivaren kan också skattefritt sända hem en gåva till arbetstagaren. För att den ska vara skattefritt måste ändå gåvor sändas till alla arbetstagare och inte enbart till enskilda personer. Gåvan kan vara exempelvis ett föremål, ett presentkort eller en inträdesbiljett.

Det sammanlagda värdet av de skattefria gåvorna får vara högst 100 euro per år. Penningsummor ses däremot alltid som arbetstagarens lön.

Om värdet på en enskild eller flera gåvor under årets gång överskrider 100 euro ses det som skattepliktiga förmåner för arbetstagaren.

Iltalehti var först med nyheten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning